Fotograf: Pressbild Karma, Sellpy

5 svenska startups som vill få dig att dumpa ”slit och släng”-mentaliteten för gott

Intresset för cirkulär ekonomi är på stark frammarsch. VA listar fem växande svenska startups som vill få oss att lägga av med slit-och-släng-mentaliteten och konsumera mer hållbart.

Den cirkulära ekonomin är en trend som är här för att stanna.

Ikea och H&M är två av alla de storföretag som hoppas transformera hela sin produktion till cirkulära och klimatneutrala modeller de närmsta decennierna.

Samtidigt spirar en mängd cirkulärt inriktade småbolag upp ur den svenska startupmyllan. Med sitt fokus på hållbarhet och delningsekonomi vill de få oss att minska vårt avfall i form av mat, kläder och möbler – samtidigt som de själva tjänar sig en hacka.

Här är fem svenska bolag som tagit det cirkulära tänkandet till hjärtat – och till konsumenterna.

Karma har räddat över 200 000 måltider i Sverige

Grundat: 2015

Foto: Pressbild Karma

Karma har byggt en app som hjälper restauranger och butiker minska svinnet genom att sälja överblivna måltider och produkter till konsumenter till reducerat pris. Kunden köper maten direkt genom appen, och hämtar sedan själv upp den.

Appen har drygt en kvarts miljon användare i Sverige, och har räddat mer än 200 000 måltider till dags dato, enligt Dagens Nyheter. Tidigare i år lanserade man tjänsten i London, och om Englandssatsningen faller väl ut står fler marknader på tur.

Läs mer: Deras app ska stoppa matsvinnet – Klarna-grundaren Adalberth investerar genom stiftelse 

The Pasta Haters sammanför fyndsugna shoppare med second hand-butiker

Grundat: 2016

Foto: Skärmdump The Pasta Haters

The Pasta Haters är en global marknadsplats för vintagebutiker, där kunderna kan välja och vraka mellan ett brett utbud säljare av second hand-kläder. Den Stockholmsbaserade startupen antogs i höstas till affärsutvecklingsprogrammet STING Accelerate, och tog därmed in 300 000 kronor från Propel Capital. Bolaget har därutöver tagit in kapital genom brittiska Seedcamp.

Enligt skaparna av sajten kommer sig det udda namnet av man anser att du som konsument ”inte borde behöva göra uppoffringar (läs: leva på pasta i slutet av månaden) för att kunna bära de kläder du vill ha”.

Sellpy hämtar och säljer dina avlagda kläder 

Grundat: 2014

Foto: Pressbild Sellpy

Sellpy är en e-handelsplats för secondhandkläder och -prylar. Som säljare beställer du en Sellpy-påse som du fyller med saker du vill bli av med. Sellpy hämtar sedan påsen, fotograferar och lägger ut varorna till försäljning genom Tradera.

Under Sellpys tredje hela år, 2017, hade man en omsättning på 90 miljoner kronor. Företaget backas av H&M, och siktar på att expandera utanför Sverige.

Läs mer: Från 0 till 40 miljoner på två år – så blev den enkla idén i pojkrummet en succéaffär

Tiptapp låter användare hämta och köra ditt skräp till tippen

Grundat: 2015

 Foto: Skärmdump Tiptapp

Tiptapp är en app där du laddar upp bilder på skräp du vill få upphämtat, och betalar en annan användare för att hämta upp sakerna och lämna dem till återvinning. Du kan också använda Tiptapp till att sälja gamla möbler.

”Användarna i Stockholm har fördubblats och vår omsättning har tredubblats sedan början av året”, sade Tiptapps vd Tim Bjelkenstam till Breakit nyligen.

Matsmart säljer prissänkta varor med kort bäst före-datum

Grundat: 2012

Foto: Pressbild Matsmart

Matsmart säljer och levererar matvaror som annars skulle kasserats av butiker och grossister. I sin onlinebutik erbjuder företaget mellan 20 och 90 procent rabatt på produkter som närmar sig bäst före-datum. Utöver mat lanserades nyligen ett samarbete med skönhetsmärket Löwengrip Care & Color, som byter namn till Löwengrip. Matsmart säljer sortimentet med det tidigare varumärket och räddar det därmed från att slängas.

Matsmarts intäkter ökar rejält, och landar numera på omkring 200 miljoner kronor årligen. Under det senaste året har Matsmart landat investeringar från både IKEA och Axel Johnson.

Läs mer: Istället för att slängas: Sajten som säljer 400 ton överblivna matvaror


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.