Fotograf: What3words Press

GPS-tekniken som med 3 unika ord hittar alla överallt – och som redan visat sig ovärderlig i katastrofzoner

Brittiska startuppen What3words har tagit fram en gps-tjänst som kan revolutionera hur vi hittar varandra. Man har redan vunnit avtal med Mercedes och TomTom och har flera regeringar på ingång.

Fyra miljarder människor runtom i världen saknar fast adress, enligt brittiska The Guardian.


Brittiska startup-bolaget What3words har utvecklat ett nytänkande geokodningsverktyg för att bland annat underlätta för de människorna att skaffa bankkonto, rösta, söka jobb, ta emot brev eller rentav få leveranser av mat.


Till skillnad från gps-systemets koordinater med longitud och latitud förvandlar What3words lokalisering till en enklare och mer kommunicerbar form. Det sker genom att tjänsten delar upp världen i 57 000 rutor på tre gånger tre meter vardera och utifrån en bas på 40 000 ord skapar en unika kombinationer av tre ord.


Systemet är även utrustat med en korrigeringsalgoritm som får liknande ordkombinationer att hamna så långt ifrån varandra som möjligt.

Förutom att systemet gör att människor utan fast adress kan leva mer ”normala” liv blir det exempelvis betydligt smidigare att skicka ambulanser och andra blåsljusfordon exakt rätt. Tekniken har också redan hunnit visa sig ovärderlig vid katastrofzoner och flyktingläger, enligt The Guardian.

VA:s redaktion återfinns enligt What3words på ”baffle.fraction.kettles”. Foto: Skärmdump What3words/Google Maps


What3words har redan tecknat licensavtal med bolag som Mercedes och bilnavigationsjätten TomTom, och regeringar i länder som Mongoliet, Nigeria, Elfensbenskusten och Tuvalu är också på ingång.


Affärsidén föddes av Chris Sheldrick som bodde på landsbygden i Hertfordshire i England. 
Han inledde sin karriär som musiker, men efter en olycka sadlade han om till att organisera musiker och band för festivaler och andra arrangemang.


Problemet var bara att banden ofta dök upp på fel plats vid området med förseningar som följd.
 Google Maps gjorde visserligen livet enklare men det blev ändå lätt fel, och efter försök med att triangulera signaler mellan mobilmaster såg han ingen annan lösning än att anställa en person för att passa mobilen och därmed kunna dirigera banden till rätt plats.


Idag har What3words 70 heltidsanställda och största utmaningen består i att utbilda världen på systemet för att få chans att göra det till en global standard, enligt The Guardian.
För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST