Daniel Sonesson är vd för SUP46, som ligger bakom Startupmanifestet. Fotograf: Tobias Björkgren/SUP46

Svenska startups ryter ifrån – släpper nytt manifest

För tre år sedan publicerade startup-hubben SUP46 ett manifest för att stärka svenska startupbolag. För lite har hänt sedan dess, menar man – och därför lanseras nu uppföljaren Startupmanifestet 2.0 med nya, tuffare krav på svenska politiker. 

Det är ett antal grundare och välkända profiler inom det svenska startup-ekosystemet som nu lanserar uppföljaren till Startupmanifestet.

Sedan det första manifestet släpptes i juni 2015 är det lite som hänt avseende de punkter som då togs upp, konstaterar nätverket i ett pressmeddelande.

Till skillnad från föregångaren från 2015, där fokus låg på att göra Sverige till världens bästa startupland, lyfter man i den nya versionen fram problemen för svenska scaleups.

”Sverige har blivit en bra plattform för att starta bolag, men vi är inte nödvändigtvis det bästa landet att bygga bolag i. Vi måste bli ett av världens bästa scaleup-länder. Det är inte alls självklart”, säger Daniel Sonesson, vd för SUP46, till Di Digital.

Problemen för företag att gå från startup till scaleup kan sammanfattas i brist på kapital, brist på kompetens och en ”negativ attityd” mot entreprenörer, enligt Startupmanifestet 2.0.

Läs även: Här är 7 startups som gått i graven senaste året – trots hajp och superinvesterare

Inför det nya manifestet genomfördes en undersökning där bara 14 % av 90 tillfrågade startups tyckte att politiken gjort det lättare att driva startupföretag i Sverige sedan förra manifestet.

”Politikerna måste agera nu för att förändra trenden innan den börjar ge stora effekter”, säger Startupmanifestets huvudförfattare Annika Lidne.

De fem viktigaste kraven i Startupmanifestet 2.0

● Stoppa straffskatten på entreprenörer (3:12-reglerna)
● Skapa långsiktighet och stabilitet i spelreglerna för närings- och arbetsmarknadspolitik
● Sänk kostnaden för arbetskraft, och sänkta arbetsgivaravgifter i synnerhet
● Enklare och snabbare hantering av arbetsvisum
● Inför de brittiska Seed Enterprise Investment Scheme-reglerna


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST