Alexander Widegren, vd för Enkla. Fotograf: Joakim Ståhl/SvD/TT

Superbilliga bolån från Enkla åkte just på bakslag – missar målet om finansiering

Bolåneutmanaren Enkla skulle sno storbankernas kunder med marknadens klart lägsta ränta. De som nappat på erbjudandet får dock vänta – då man inte hittat tillräckligt med investerare för att finansiera lånen.

Genomslaget blev enormt när startupbolaget Simplex presenterade nya tjänsten Enkla med en ränta på 0,95 procent för ett bundet treårslån i våras. Bara under första dygnet fick de in intresseanmälningar som motsvarade bolån värda omkring 20 miljarder kronor.

Nu visar det sig att finansieringen av bolånen har stött på patrull. Detta skriver SvD. För två veckor sade vd:n Alexander Widegren att en bostadsobligation på 1 miljard, som är en förutsättning för att börja låna ut, skulle vara klar före midsommar.

Det målet har inte uppnåtts.

”Vi missade deadlinen till midsommar. Vi fokuserade i stället på den så kallade omsorgsplikten mot konsumenten. Det var viktigare än deadlines”, säger han till SvD.

Han säger vidare att ramverket och alla regulatoriska bitar inte hunnit komma på plats och att det är därför som obligationen inte hunnit börjat marknadsföras till institutionella investerare.

Enkla undviker att ge en ny deadline för när obligationsprogrammet ska vara klart.

”Vi har dialog med en rad välrenommerade aktörer som ger kontinuerlig feedback. Det är svårt att veta hur lång tid det tar att hitta investerare som vill köpa obligationen”, säger Widegren till tidningen.

Bolånekunder på andra håll har dock redan dragit fördel av den nya konkurrensen. Bland annat har Skandia och SBAB sänkt sina räntor.

Läs även: Bolånekriget trappas upp – Skandia är senaste banken att sänka räntan


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST