Forskarduon Susanne Staaf och Kristina Lagerstedt har grundat 1928 Diagnostics. Fotograf: 1928 Diagnostics press

Forskarnas startup hyllas som ett av världens mest lovande pionjärbolag

Göteborgsbolaget 1928 Diagnostics har utnämnts av World Economic Forum som en av världens 61 mest lovande teknologipionjärer, ”Technology Pioneers”.

Startupen 1928 Diagnostics har utvecklat en online-plattform för DNA-dataanalys av bakterier. Syftet är att bekämpa antibiotikaresistens, som är ett av de största hoten mot hälsa globalt, enligt WHO.

Via plattformen hjälper 1928 Diagnostics läkare att välja rätt sorts antibiotikabehandling baserat på patientens profil. Detta skriver Business Insider Nordic.

Grundare är Kristina Lagerstedt och Susanne Staaf, båda med på forskarbakgrund på Sahlgrenska universitetssjukhuset respektive Karolinska.

”Det här är en stor seger för oss”, säger Kristina Lagerstedt, vd för 1928 Diagnostics, till Business Insider Nordic.

”Det är en fantastisk möjlighet för oss att expandera över hela världen. För att vinna fajten mot antibiotikaresistens måste vi samarbeta globalt. Det här kommer göra stor skillnad i de tidiga faserna och hjälpa oss att snabba på våra insatser.”

Utnämningen sätter 1928 Diagnostics i ett fint sällskap av teknikbolag. Airbnb, Google, Spotify, iZettle och Twitter har tidigare fått samma utmärkelse.