Fotograf: Thought Catalog/Unsplash

Fyra välmenande råd till självhjälp som riskerar stjälpa din personliga utveckling

Självhjälpsindustrin växer så det knakar. Men nu anser två amerikanska professorer att många av råden är missvisande eller direkt felaktiga. Här är fyra råd kring självhjälp som snarare kan stjälpa din personliga utveckling.

Snarare än råd till självhjälp måste vi bli bättre på att förstå svackor och peakar, mäta oss med oss själva i stället för med andra och anpassa oss längs vägen.
 Det slår managementprofessorerna D Christopher Kayes och James R Bailey vid George Washington University fast i en artikel i Harvard Business Review.


Duon anser av många av dagens råd till självhjälp är så missvisande att de inte bara riskerar att bromsa vår personliga utveckling, utan försämra den.


Det grundläggande problemet är att råden utgår från att exempelvis prestationer via olika mätmetoder kan jämföras människor emellan, trots att vi alla i själva verket har varierande förutsättningar.


Professorerna har identifierat fyra självhjälpsmyter som riskerar att leda till försämrade prestationer.


Myt 1: För topp-prestationer måste du ständigt prestera på topp.
Verklighet: Topp-presterare varierar rejält i sin prestation.
Råd: Inse att det finns upp- och nedgångar. Om formkurvan svänger men mestadels pekar uppåt är allt i sin ordning.

Myt: Vi blir bättre genom att benchmarka oss mot andra.
Verklighet: Vi förbättrar oss själva genom att upprepa framgångsrika handlingar och situationer tills de sitter i ryggmärgen, medan efterapande snarare riskerar att sänka prestationen. Att jämföra sig själv med mindre framgångsrika personer för att stärka självkänslan är rena styggelsen.
Råd: Jaga möjligheter till förbättring genom att recensera dina egna misstag och erfarenheter, och lev upp till din potential och ambition – inte någon annans.

Myt: Framgångsrika personer satsar medvetet på en vinnande strategi.
Verklighet: En baseball-pitcher kan träna in en svår kastteknik som gör det stört när omöjligt för slagmannen att träffa bollen, men du blir en bättre pitcher genom att variera kasten.
Råd: Det finns inte en enda väg till att bli bättre. Eftersom det händer saker längs vägen är anpassningsförmåga minst lika viktig som planering.

Myt 4. Förbättringar härstammar från orubbligt fokus på de mest utmanande målen.
Verklighet: Ju mer tid du lägger på att tänka på målet, desto mindre tid har du att uppnå detsamma.
Råd: Skilj målplanering från görande. Sätt först ditt slutmål, men när du väl börjar exekvera bör du snarare tänka på vad som är belönande och roligt med aktiviteten i sig.

Fakta: Självhjälpsindustrin i USA

10 miljarder dollar. Så mycket omsätter självhjälpsindustrin som består av alltifrån föreläsningar och utbildningsprogram till online-produkter, coachning och yoga.
Självhjälpsböcker står idag för 2,5 procent av all bokförsäljning i USA.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.