Fotograf: Rydén & Axelsson

Knäpptyst digital detox är nya AW-trenden som ska rädda oss från att bli mobilzombies – vi har testat den

Oändliga notiser och medieflöden gör oss inte bara dumma – de tränger bort tid till social samvaro och reflektion, menar Victoria Palm, medgrundare till det nya AW-konceptet Off the Work. Hon vill få stressade karriärister att må bättre genom att samlas i ett rum, slänga bort luren, och bara vara.

Några skälvande timmar innan staden stämplar ut. Utanför börjar uteserveringarna fyllas med lättade och slutkörda helgfirare. En stor stark ska få jobbstressen att rinna av en och hjälpa till att stå ut med kollegornas jämrande och pladdrande.

Men i Münchenbryggeriet i Stockholm där vi befinner oss den här fredagen märks ingenting av det. Vi har lämnat in våra mobiler, hittat en lugn vrå och låter nu blicken vandra över ett stilla kontorslandskap. Runt omkring oss sitter ett gäng främlingar och jäser i olika positioner.

Någon ihopkrupen i ett fönster med nollställd blick. Andra djupandas på yogamattor. Vid ett bord sitter en som lättat på slipsen och sorterar plastbitar som barn brukar göra pärlplattor av.

Tystnaden är total bortsett från det dova surret från en projektor och några fotsteg från korridoren.

Det tysta AW-konceptet Off the Work blev en omedelbar succé i Malmö i början av året. Gång på gång drog det fulla hus och fick stressade skåningar att skriva upp sig på kölistor.

Initiativtagare är paret Victoria Palm och Navid Modiri, båda med ett förflutet i mediebranschen, och deras gemensamma bolag Oas.

”Efter första AW:n som var fullbokad spred det sig som en löpeld via word of mouth. Vi har inga sociala kanaler, det har vi valt att vara utan. Vi vill inte vara ännu ett klick i det digitala flödet som tar människors tid”, säger Victoria Palm.

Victoria Palm berättar om Off the Works värdeord innan tysta timmen inleds. Foto: Rydén & Axelsson

Sedan dess har de gjort 15 företagsgig, bland annat hos Ikano, Axis och Rädda Barnen för att sprida lugn bland deras medarbetare. Utöver Malmö har duon tagit konceptet till Helsingborg och Stockholm och i höst väntar ett slutsålt konserthus i Göteborg i samarbete med stadens symfoniorkester.

Idén till Off the Work är sprungen ur båda entreprenörernas erfarenheter av teknik- och jobbstress, berättar Victoria Palm.

”Vi började prata om hur mycket vi jobbar och vad som är viktigt i livet. De frågorna väcktes under tuffa delar av våra liv. Vi har båda varit på gränsen till utmattning”, säger hon och fortsätter:

”Då började vi lägga undan telefonerna hemma och märkte att det fick oss att må så mycket bättre. När vi hade mobilfria middagar med vänner så tänkte vi – varför inte dela den erfarenheten?”

Vad händer med våra hjärnor när vi ständigt är uppkopplade? Debatten om teknikens baksidor har gått varm senaste året.

En genomsnittlig person kollar sin telefon var sjätte minut, eller 150 gånger per dag, enligt en undersökning från Nokia. När det blev känt att höjdare i Silicon Valley skickar sina barn till skolor med skärmförbud blev det en väckarklocka för många.

”Både jag och Navid älskar det digitala och utvecklingen men vi måste lära oss att kunna välja. Det är där forskningen som tysta AW:n bygger på kommer in. Hjärnan måste få återhämtning. I en värld där vi bombas med notifikationer går vi miste om sociala interaktioner och möten”, säger Victoria Palm.

Det tar ett tag för VA:s reportrar, som hastat in till dagens evenemang, att komma ner i varv. Men en kvart in på den timmeslånga tystnaden börjar någonting att hända. Det uppstår ett andrum där man hinner tänka – och man hinner tänka tankarna klart.

Att rikta sin odelade uppmärksamhet mot passerande skärgårdskryssare får tankarna att vandra till de veckor som varit och till sommarens agenda. Tråktimmen förvandlas till en mikrosemester.

Upplevelsen förstärks givetvis av att man är del av en grupp människor minst lika hängivna till sinnesro.

De flesta är anställda av TUI, resebolaget som anlitat Oas som ett led i ett experiment kring mindfulness och välmående.

AW:n blir ett välkommet break för TUI:s medarbetare. Foto: Rydén & Axelsson

”Vi tror mycket på att testa nya saker för att lära oss. Nu vill vi lära oss det här”, säger Charlotte Wiebe, HR-chef på TUI, som varit med och tagit fram bolagets nya välmåendepolicy.

När teknikstressen ökar och linjerna mellan arbetstid och fritid suddas ut, säger Wiebe, blir det också i högre grad arbetsgivarnas uppgift att stötta de anställda i deras välbefinnande.

”Man ska må bra när man går till jobbet och man ska må bra när man går från jobbet. Samtidigt ska man få ihop livspusslet”, säger hon.

”Vi tror att det här är helt nödvändigt att vi som arbetsgivare förstår och jobbar med.”

Efteråt sitter vi alla i en ring på golvet och berättar om våra inre resor. Det är vad Victoria Palm kallar att ”checka ut gruppen”.

Hon har lett många debriefingar och hört om hur deltagare kommit närmare sina kollegor, fått distans till stressobjekt i vardagen och känt att andningen kommit ner i magen.

”Jag slås för första gången av hur fort folk rör sig”, säger en kvinna i vår grupp som spenderat timmen med att blicka ut över staden.

”Jag vill börja boka in en tyst timme med mig själv varje vecka”, säger en annan.

Avsaknaden av notifikationer och onödig stimuli verkar ha alstrat ökad närvaro, tacksamhet och medmänsklighet bland gruppmedlemmar.

Deltagarnas mobiler ligger på behörigt avstånd.

För Off the Work blir nästa steg att etablera sig på en fast adress i Malmö. Planen var fram till nyligen att ta in pengar via en crowdfunding-kampanj på FundedByMe, men sammanlagt 193 000 kr räckte inte för att nå målet. Det ändrar dock inte på det långsiktiga målet att fortsätta sprida konceptet i Sverige.

En av Victoria Palms förebilder är Marina Abramovic. Superstjärnan inom performance-konst har gjort ett uppmärksammat verk som går ut på att möta främlingar i tystnad.

Abramovic är en inspirationskälla till Off the Work – och personifierar på sätt och vis vad det handlar om.

”Hon vågar vara i tystnaden och använda det som ett instrument. I den värld vi lever finns de inte så mycket tystnad att tillgå. Hon litar på att det händer fantastiska saker när man bara är.”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST