Fotograf: Pixabay

Kinesiska banker frigör drygt 100 miljarder dollar – som svar på Trumps hot om handelskrig

Kinesiska centralbanken har beslutat att begränsa mängden kontanter bankerna måste ha som reserv med hela 108 miljarder dollar – 60 miljarder dollar mer än förväntat. Tanken är bland annat att få fart på utlåningen till mindre bolag. 

Nedbantningen var väntad av två orsaker. Dels naturligtvis i och med farhågorna om ett eventuellt handelskrig, dels efter att statsrådet – Kinas centralregering – under onsdagen meddelat att penningverktyg som bland annat inkluderar en bantning av bankernas reserver ska genomföras för att stärka kreditflödet till mindre bolag och behålla den ekonomiska tillväxten på en rimlig nivå.

Summan på 107,65 miljarder dollar var dock cirka 60 miljarder dollar högre än förväntat, enligt Reuters. Och faktum är att 60 miljarder dollar motsvarar lika mycket som hela den senaste bantningen i april.

Ekonomer utesluter inte ytterligare minskningar under året då lånekostnaderna fram till dags dato har ökat i och med att Peking redan har slagit ned på hävstångseffekter i det finansiella systemet.

Kinesiska centralbanken, The People’s Bank of China (PBOC), meddelar att den senaste nedskärningen vad gäller kravet på valutareserver hos vissa banker – en minskning med 16 procent hos större banker och 14 procent hos mindre motsvarigheter – träder i kraft den 5 juli.

Reuters rapporterar också att bankerna uppmanas att använda pengarna för så kallade debt-for-equity-swaps.

Enkelt förklarat innebär debt-for-equity-swaps en transaktion där bankerna kan låna ut pengar mot något av värde såsom exempelvis aktier.

Kinesiska policystiftare har sedan slutet av 2016 pushat för just debt-for-equity-swappar för att minska trycket på bolag som kämpar med höga skuldnivåer.

Landets största banker – som är statskontrollerade – har bland annat fått full fart med att underteckna avtal med statsägda bolag för att minska deras skuldbörda, ge bolagen tid att få verksamheten på rätt köl och förbättra deras kreditvärdighet.

Reuters rapporterar också att beskedet kommer efter det värsta raset på den kinesiska aktiemarknaden sedan i början av februari parallellt med att rädslan för ett fullskaligt handelskrig mellan USA och Kina ytterligare har spätts på.

Så sent som i fredags föll den kinesiska valutan yuan till sin lägsta nivå i förhållande till dollarn på drygt fem månader, enligt Reuters.

Under söndagen meddelade PBOC att den behåller en ”klok och neutral penningpolitik”. 


För dig som prenumerant

VA Superkarriär:

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.