Monica Vaksdal (till vänster) tacklar lavinrisken för skidåkare på ett helt nytt sätt. Fotograf: Startup Extreme

Då: Fick sparken mitt i livet – Nu: Hennes uppfinning gör lavinartad succé

Monica Vaksdals startup håller på att revolutionera säkerheten för offpist-åkare.

Monica Vaksdals resa som entreprenör började med förskräckelse. Hennes yrkesval som geolog ledde till 16 år inom olje- och gasutvinning, som är den klart största exportsektorn i hemlandet Norge.

Det var ett jobb hon stortrivdes med.

”Att vara i oljebranschen är fantastiskt när tiderna är goda. Du får laborera med data, utforska och driva på utvecklingen i dess framkant”, sade hon på scen under konferensen Startup Extreme i norska Bergen som VA deltog i.

Men allt förändrades när oljepriset störtdök. Feststämningen förbyttes mot växande oro bland personalen.

”Folk lämnade. Vi var nästan bankrutt. Jag visste inte om jag skulle få betalt nästa månad.”

Inte långt därpå skulle hon bli av med jobbet.

Att plötsligt stå utan arbete är en vändning i livet som kan slå undan benen för vem som helst, men inte Monica Vaksdal. Mitt i den personliga krisen tog hon steget och blev entreprenör.

För två år sedan grundade hon Think Outside som har tagit teknologin som används vid oljeutvinning till en helt ny marknad – nämligen skidutrustning.

Häromveckan tog de hem slutsegern i Creative Business Cup, ett pris som tilldelas Norges mest kreativa startup.

Bolagets första produkt Dingo, som fästs på skidan, hjälper offpist-åkare att upptäcka bräckliga lager av snö för att på så sätt undvika att utlösa en lavin.

Faran som förknippas med den typen av åkning hanteras på ett helt nytt sätt jämfört med traditionell lavinutrustning. Transciever och spade är livsviktiga hjälpmedel, men hjälper först när olyckan väl är framme.

På hemmaplan har de inlett samarbete med Åsnes, som är ett ledande skidmärke i Norge. Från och med nästa år ska skidor med Think Outsides teknologi börja säljas i butik.

”Min bakgrund i oljeindustrin har lärt mig mycket och har hjälpt mig att ta mig genom de senaste åren. Det handlar inte bara om teknologin som vi tagit till en ny marknad. Jag vet att ett företags resa är allt annat än linjär. Det är en berg-och-dalbana”, sade Monica Vaksdal på Startup Extreme.