Statliga SJ erbjuder som första resebolag i världen chippbiljetter för sina kunder. Fotograf: SJ Press

Därför väljer tusentals svenskar att operera in biochip i kroppen – med samma teknik som används för att spåra djur

Hur kommer det sig att drygt 3 500 svenskar har låtit operera in samma sorts chip i kroppen som används för att exempelvis spåra djur? Experten Moa Petersén ser långt viktigare förklaringar än den ”naive svensken”.

Globala succéer som Spotify och Skype, en grundmurad tro på det digitala och en biohacking-rörelse som till stor del utgörs av transhumanister.

Det hävdar forskaren Moa Petersén är de främsta skälen till att drygt 3 500 svenskar låtit ”chippa” sig, alltså låtit operera in så kallade biochip mellan tummen och pekfingret – exakt samma metod som används på katter och hundar. Detta enligt en artikel på australiska forskningssajten The Conversation.

Petersén forskar vid Lunds universitet om relationen människa-teknik, och till viss del håller hon med om att Sveriges starka sociala skyddsnät med dess förlitan på personnummer kan ha bidragit till att så många frivilligt opererar in biochip under huden. Men hon håller samtidigt med Utrikesdepartementet om att det finns en överdriven syn på myten om den ”naive svensken”.

Moa Petersén tror heller inte att det räcker att dra slutsatsen att fenomenet återspeglar en unik biohacking-scen i Sverige, utan anser att svenskarnas förkärlek till det digitala är en långt viktigare förklaring.

Här har framgångar som Skype och Spotify smittat av sig och gjort att stora delar av svensk ekonomi idag består av digitala exporter, tjänster och tekniska innovationer.

Läs även: Gick från att driva piercing-studio i Linköping till att bli världens största biohacker – hans implantat ska göra oss till digitala supermänniskor

Parallellt har regeringen investerat tungt i teknisk infrastruktur de senaste två decennierna, vilket bland annat gör att chippen kan användas för allt från kontaktlösa kreditkort till nyckelkort och tågbiljetter: statliga SJ erbjuder som första resebolag i världen chippbiljetter för sina resenärer.

Även om Moa Petersén känner sig något chockad över att så många svenskar redan har låtit operera in chip i kroppen tycker hon att övriga världen borde ta tillfället i akt och studera Sveriges anmärkningsvärda relation till det digitala. Allt för att enklare kunna förstå fenomenet att tusentals medborgare låtit operera in biochip i kroppen – på frivillig väg.Biohacking-kulturen, enligt Moa Petersén

Biohackers är amatörbiologer som genomför experiment inom biomedicin, men utanför traditionella institutioner såsom läkemedelsbolag, universitet och andra vetenskapligt kontrollerade miljöer.


Biohacking är en subkultur med olika intressen, mål och ideologier, men två huvudgrupper: ”wetware hackers” och transhumanister.

Wetware hackers kännetecknas av hobbybiologer i städer med målet att förbättra livsvillkoren för människor i utvecklingsländer. Bygger labb-utrustning med hjälp av redskap i hemmet och genomför lekfulla experiment.

Transhumanisterna vill förstärka och förbättra den mänskliga kroppen.


Europeiska biohackare skiljer sig från exempelvis nordamerikanska genom att de hellre hjälper människor i u-länder eller engagerar sig i konstnärliga projekt än utvecklar alternativ för hälsosektorn.


Den svenska biohacking-kulturen skiljer sig från övriga Europa i det att den består av transhumanister där bland annat världsberömde svenske filosofen Nick Boström var med om att grunda Humanity+-rörelsen 1998.Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Proffsen tror på kursuppgångar i år: "Farligt att tänka att börsen toppat"
  2. Tipset: Fyndläge i Nordea efter kursraset – ”maffig direktavkastning”
  3. Så brädade han konkurrensen i ”världens hårdaste yrke” – slog alla rekord som dammsugarförsäljare
  4. Ny konkurs på fastighetsplattformen Tessin
  5. Pewdiepies följarskara ökar med 700% i fajten mot indiska utmanaren
  1. Fick idén under sommarjobbet på McDonalds – nu tar hans bolag in en kvarts miljard
  2. Länsförsäkringar och Swedbank höjer bolåneräntor
  3. Så brädade han konkurrensen i ”världens hårdaste yrke” – slog alla rekord som dammsugarförsäljare
  4. Svensk-brittiske miljardären: ”EU-kommissionen har lurat byxorna av Theresa May”
  5. Här är det klart vanligaste jobbet miljardärerna hade innan de blev snuskigt rika

För dig som prenumerant