ANNONS
Ishtar Touailat, Innovationschef Tieto och serieentreprenör samt Mikael Ahlström, entreprenör och grundare av Hyper Island, The Park och Britny. Båda är medlemmar i Hack for Swedens Advisory Board.

Öppna data säkrar Sveriges digitala framtid

Vad har Sverige för nytta av öppna data? Och vilka innovationer följer om vi möjliggör att entreprenörer och startups får tillgång till den? Det vill rörelsen Hack for Sweden hjälpa till att besvara. 

I april samlade ”Hack for Sweden” över 200 deltagare för att under ett 48 timmar långt hackathon skapa nya affärsmöjligheter och tillämpningar av öppna data. Materialet kom från 30 svenska myndigheter. 

Serieentreprenören Ishtar Touailatär är innovationschef hos Tieto och 2018 utsågs hon av chefsorganisationen Ledarna till nummer ett på listan av de 100 främsta kvinnliga ledarna. Hon är också en av de sex medlemmarna i Hack for Swedens Advisory Board.

“Regeringen har som mål att digitalisera den offentliga förvaltningen och att mer innovation ska skapas. Genom Hack for Sweden bidrar vi till detta genom att öka nyttan och tillämpningen av öppna data”, berättar hon.  

Hack for Sweden

Besök det öppna eventet i Almedalen fredag 6 juli i Googles lokal på Hästgatan 1, Visby. Lyssna när Ardalan Shekarabi, OECD:s vice generaldirektör, Ishtar Touailat och Mikael Ahlström, m.fl. diskuterar digitaliseringen i Sverige. Darja Isaksson modererar. Se hela dagens program på www.hackforsweden.se

Hack for Sweden är en partnerdriven organisation som verkar för att utveckla Sverige genom öppna data. Vill du och din organisation bidra i arbetet med öppna data för ett smartare Sverige? Kontakta Project Manager Ann Molin på info@hackforsweden.se.

Ishtar Touailatmenar att Hack for Sweden är ett sätt för myndigheter att lära sig av entreprenöriella arbetssätt: 

 “Hack for Sweden är del av ett större förändringsarbete som vi hoppas kan påverka myndigheter till att de kommer närmare näringslivets, industrins och startups sätt att jobba. Initiativet bidrar till att göra myndigheternas arbetssätt mer agilt och mer snabbrörligt med utgångspunkt i de utmaningar de vill lösa.” 

Mikael Ahlström är även han med i Hack for Swedens Advisory Board. Han kommer också från en entreprenörsbakgrund och har bland annat startat den digitala strategibyrån Britny och co-working spacet The Park. Han menar att Hack for Sweden hjälper myndigheter att se den öppna datans värde:

“Det är en stor attitydförändring som just nu sker gällande data, något som myndigheterna ibland behöver hjälp med att se och förstå innebörden av. Genom att släppa relevant data och strukturera den så att entreprenörer kan använda den, kommer nya lösningar att uppstå utan att myndigheterna själva behöver göra arbetet.” 

Han fortsätter: 

“En del myndighetsdata som exempelvis forskarrapporter, geodata eller satellitdata gör sig mycket bättre i händerna på kreatörer, som faktiskt kan använda data på ett effektivt sätt för att skapa samhällsförbättrande lösningar.”

Hack for Sweden vill visa på nyttan av öppna data, och satsar därför mycket på att göra verklighet av de fem vinnande lösningarna i årets hack. Rörelsens Advisory Board kommer att finnas på plats på scenen i Almedalen fredag 6 juli klockan 10–11. De kommer då att ge feedback till de vinnande bidragen angående hur deras arbete med att göra verklighet av lösningarna fortskrider. 

Dagen inleds i Googles lokaler på Hästgatan 1, där Hack for Sweden tillsammans med Google Cloud och Finansdepartementet arrangerar paneldebatt kring hur Sverige kan bli bäst på digitalisering. Medverkar gör bland annat Ishtar Touailat, civilminister Ardalan Shekarabi, vice generaldirektör Mari Kiviniemi för OECD samt Bengt Kjellson, ordförande i organisationskommittén för den nya digitaliseringsmyndigheten. Paneldebatten leds av Darja Isaksson, tillträdande GD för Vinnova, regeringens innovationsmyndighet.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.