Fotograf: Pax Engström

"Glöm allt du vet – hur vi jobbar, samarbetar och leder team håller på att vändas upp och ned”

En ny kärnkompetens blir förmågan att glömma hur det alltid varit, menar Tom Turula, redaktör på Business Insider Nordic.

Youtubestjärnan Destin Sandlin tog 2015 sig an utmaningen att forma om sin hjärna. Han ville lära sig cykla med en cykel som svängde vänster när man styrde mot höger och tvärtom. Det skulle kräva åtta månaders regelbunden träning innan han lyckades övertyga hjärnan om hur den fungerade.

Samtidigt hade han glömt hur man cyklar med en vanlig cykel. 

Lika viktigt som att ta till sig ny kunskap är att bli kvitt den gamla. För att uppdatera våra operativsystem som människor och bolag behöver vi bli bättre på att tömma hårddisken.

Som Destin Sandlin bevisade kan det vara smärtsamt och det blir svårare med åren: hans son lärde sig bemästra ”backwards brain bicycle” på bara två veckor. 

Amin Toufani, forskare vid AI-skolan Singularity University, har pratat med tusentals chefer för att förstå ”exponentiella organisationer” – sådana som ska kunna anpassa sig till den exponentiella teknologiutveckling som SU gjort mainstream: ”Ta trettio linjära steg och du kommer trettio meter. Ta lika många exponentiella steg och du har rundat ekvatorn 26 gånger”. 

Han fann att den gemensamma nämnaren för de bolag som kunde skapa en stabil tillvaro var förmågan att glömma – ”unlearn” – på både organisations- och individnivå. Den gamla kunskapen som lett till framgång tidigare blir skadlig när den förvränger din syn på ny kunskap, menar han.  

Att både Blackberry och Nokia hade kunnat gå in tidigt i smartmobilkriget men inte gjorde det är ett exempel. Den kanadensiska mobiljätten var för kär i sina egna tangentbord för att satsa på pekskärmar medan ingenjörerna i finska Esbo, trots att de hunnit före Apple, valde att fortsätta mjölka den egna kassakon i stället för att hitta en ny kalv.

Dvd-kedjan Blockbuster kunde ha köpt upp Netflix för fickpengar under tre olika tillfällen men avböjde. För att inte tala om Kodaks blunder med digitalkamerans genombrott.

Det finns otaliga exempel. 

Amin Toufani föreslår att IQ ska underställas hans koncept om AQ, eller ”adaptability quotient”: förmågan att uppfatta, konceptualisera och sedan reagera med förändring.  

Han uppmanar samtidigt till empati kring detta ”unlearning project” som kommer att göra oss mer sårbara. I grunden handlar det om att göra misstag och många misstag. Det är vi inte mentalt och politiskt utrustade för. Ledarna måste göra det tryggt för anställda att göra experiment.  

Seth Godin, marknadsföringsguru tillika kungen av upp-och-ner-tänk menar att det ”lean” egentligen betyder är att ha fel. Storbolag bygger startupföretag så att de kan göra så många experiment – läs misstag – som möjligt. Det kanske är därför Klarna nu har bestämt att splittra upp sin organisation i ett par hundra små startupbolag: för att byta ut oproduktiva möten mot hackathon.  

Som tjugoåriga startup­grundare runtomkring Stockholm bevisat gång på gång kan det vara en framgångsfaktor att inte fundera så mycket på det som varit tidigare. De unga talangerna ser digitaliseringen enbart som ett medel för att förändra musiken, klädförsäljningen eller hälsovården – inte som slutändamålet, som många av oss andra.  

Det finns mycket spännande framför oss i en era av utbredd ”unlearning”. Sådana arbetsmiljöer uppmuntrar dig till att konstant utmana gamla antaganden.

Arbetet blir mer stimulerande, och ger dig som anställd mer autonomi och kontroll över dina projekt. Du kommer också att jobba med kolleger med mer mångfald och nya infallsvinklar och kan fortsätta att utveckla din egen kompetens i oanade riktningar.  

Dags alltså att hoppa på din egen motsats­cykel. Och kom ihåg: om den inte vinglar, då är du på fel väg.  För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST