ANNONS

Framtidens omsorg – intelligent dusch och nattkameror

Västerås stad inför tekniska lösningar för att modernisera och effektivisera vården. Den intelligenta duschen och trygghetskameror är nya smarta lösningar. Verksamheten MISTEL är etablerad vilket ger möjligheter för nya innovationer.

”Duschlösningen Poseidon innebär att äldre och rörelsehindrade personer kan klara sin personliga hygien på ett mer självständigt vis. Integriteten blir större och självkänslan stärks”, säger projektledareElisabeth Kjellin. 

Istället för att gå in i duschen kommer duschstolen ut till personen som med en enkel överflyttning sätter sig tillrätta. Flera användare har bekräftat stolens bekvämlighet med genomtänkta ergonomiska detaljer i rygg- arm- och fotstöd.  Miljön i duschutrymmet är utformad så att personen ska känna sig trygg och avspänd. Med enkla knapptryckningar styrs temperatur, tvålsystem och val av duschområde på kroppen. 

”Duschlösningen innebär en förbättrad arbetsmiljö för personalen . Vi slipper dåliga arbetsställningar som det ofta blir när du ska tvätta en annan människa. Förutom positiva effekter för användarna hoppas vi på att minska tidsåtgången”, säger Elisabeth Kjellin.

Västerås Stad

Västeråsföretaget Robotics Care har utvecklat duschlösningen i samarbete med bland annat Robotdalen. Hagalidsgården har använt trygghetskameror under 1,5 år. Modellen sprids nu successivt vidare i Västerås stad.

MISTEL betyder Mötesplats för Innovation i Samverkan – Testbädd för Livskvalitet och möjliggör testning av innovationer i verkliga miljöer.

Läs mer om de nya lösningarn här! 

Efter att en rad prototyper testats och förfinats står nu duschlösningen klar. Det är Vallonens äldreboende som blir först med att använda duschen i Västerås stad.

Trygghetskameror ger lugn och ökar kvalitén

Sedan trygghetskameror och ett nytt arbetssätt infördes på Hagalidsgården i Västerås har det skett stora förändringar i rutinerna på natten.

”De tidigare fasta ronderna tre gånger per natt har tagits bort. Istället har vi för varje individ utarbetat en behovsorienterad tillsyn. Det handlar om att tänka brett och hitta nya moderna lösningar. Det tidigare systemet anser vi förlegat, nu står istället individens behov i centrum och ett av ledorden är kvalité”, säger projektledare Ulrika Stefansson.

Trygghetskameran är avsedd för korta tillsyner som säkerställer att personen mår bra. Inga bilder sparas eller spelas in. Ett rörelselarm larmar när den boende går upp, personalen kan då med hjälp av kameran se att personen tryggt kommer tillbaka till sängen igen. Med tekniken behöver personalen inte störa de boende i onödan. 

Trygghetskamerorna har redan visat positiva effekter genom att de boende är lugnare och tryggare. 

”Personalbehovet läggs där det behövs istället för att rutinmässigt kontrollera alla. Personalen har fått mer tid till de boenden som har ett verkligt behov.  I framtiden finns förhoppning om att utveckla systemet ännu mer för att bland annat förhindra fallolyckor”, säger ansvarig sjuksköterska Melanie Svartz.

MISTEL – nå hela vägen fram

MISTEL startade 2013 som ett projekt, en testbädd för innovationer i Västerås stad. Sedan dess har projektet etablerat sig till att nu vara en verksamhet.

”Innovatörer upplever ofta svårigheter med att få möjlighet att testa sin innovation på målgruppen. Eftersom vi som kommun behöver nya smarta lösningar har vi startat en mötesplats för innovatörer och blivande användare. MISTEL ger innovatören stöd och möjlighet att stämma av sin idé direkt med den tänkte användaren”,säger Elisabeth Kjellin.

MISTEL välkomnar idéer som kan bidra till ökad självständighet och välbefinnande hos äldre eller människor med funktionsnedsättning. Innovationen kan vara en produkt, tjänst, arbetsmetod eller organisatorisk lösning.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.