Fotograf: AP Photo/Wilfredo Lee

McDonalds skrotar plastsugrören i en av kedjans största marknader – och Norden står näst på tur

Efter önskemål från kunderna byts plastsugrören ut i England och på Irland.

Nu byter McDonalds ut sina plastsugrör mot papperssugrör i England och på Irland. Det är i september som de 1361 restaurangerna skrotar sugrören som ersätts med en ny, mer miljövänlig, variant av papper, skriver Business Insider.

"När man ser till den offentliga debatten har vi uppmärksammat att våra kunder har önskat att vi byter ut sugrören", säger Paul Pomroy, chef för McDonalds i Storbritannien och Irland.

"Regeringens ambitiösa planer i kombination med starka kundutlåtanden har hjälpt till att snabba på bytet från plast till papper. Jag är stolt över att vi har kunnat vara en del av denna samhällsförändring."

Storbritanniens miljöminister Michael Gove kallade det ett "viktigt bidrag" för att hjälpa miljön och sa att det var "ett bra exempel för andra stora företag".

Plastsugrören skrotas efter en rad framgångsrika testförsök – och snart kommer samma sak att ske i USA, Frankrike och Norge, enligt Business Insider.

Organisationen Eco-Cycle hävdar att USA förbrukar 500 miljoner plastsugrör varje dag.

Även om plastsugrör tekniskt sett är återvinningsbara gör dess storlek och vikt att de ofta missas av sorteringsmaskiner. Med tanke på det stora antalet som används varje dag innebär det att de bidrar till en stor del av de flera miljoner ton plast som hamnar i haven varje år.

Vissa av dem är till och med gjorda av plast som tar hundratals år att brytas ner och när de väl gör det blir bryts de ner till mikroplaster – vilket är extremt farligt för miljön.

McDonald's är inte ensamma om att ta upp kampen mot plasten i Storbritannien. JD Wetherspoon, Burger King och Costa Coffee är andra livsmedelskedjor som gjort sig av plastsugrör under det senaste året. 

Läs mer: Mitt i plastjakten – nu tar svenska mångmiljardärerna strid för sina sugrör


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST