Skådespelaren Mikael Persbrandt syns ofta med glasögon. Fotograf: Jessica Gow/TT

Jättestudien bekräftar: Folk som bär glasögon är smartare

Det är 30 procent högre sannolikhet att smarta personer bär glasögon – eller kontaktlinser för den delen. Det visar en studie av genetiken hos 300 000 individer.

Film- och tv-världens porträttering av nördar med glasögon är ingen kliché.

Det står klart efter att största studien till dags dato om hur genetik påverkar intelligens visar 28 procent högre sannolikhet för att intelligenta personer bär glasögon eller kontaktlinser – studien är presenterad i Nature.

Bakgrunden är att ett forskarteam vid University of Edinburgh har kartlagt genetiken hos drygt 300 000 individer och identifierat mängder med nya områden kopplade till just intelligens.

Teamet har delat in respondenterna i tre grupper från Europa i åldern 16-102 år och datainsamlingen bygger dels på information från befintliga genetiska databaser, dels frågebatterier och slutligen tester designade att bedöma just individens kognitiva förmåga.

Studien visar också – och kanske inte helt oväntat – att 32 procent av gruppen lider av närsynthet.

Förutom det fann forskarna att personer med hög intelligens har lägre risk för alltifrån hypertoni (högt blodtryck), hjärtattacker och halsfluss till lungcancer och ledsjukdomar som osteoartrit.

Den mer intelligenta gruppen visar 30 procent lägre sannolikhet för att genomgå en större depression och tycks också leva längre.

”För mindre ett decennium sedan letade vi bland 3 000 deltagare efter gener kopplade till intelligens. När vi nu har 100 gånger det och mer än 200 forskare som arbetar tillsammans har vi upptäckt nära 150 genetiska regioner som är kopplade till hur smarta vi är”, säger den kognitive forskaren Ian Deary som ingår i teamet.

Med tanke på studiens resultat verkar det alltså som att högintelligenta personer sitter med betydligt fler trumfkort på hand än att bara vara just mer intelligenta än andra.

Baksidan är möjligen att var tredje behöver glasögon som kan imma igen, kostar massa pengar om man tappar dem och måste ha nya och rengöras med jämna mellanrum.

Frågan är dock om alternativet med kontaktlinser som måste rengöras noga för att inte klia, svida eller skava är så mycket bättre.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Ikea avslöjar storsatsning på smarta högtalare
  2. Efter veckans öppning om sänkta ränteavdrag: Chefsekonomen varnar att bopriserna kan kollapsa med 30%
  3. Ikoniska motorvägen Autobahn kan tvingas sänka hastigheten – på grund av klimatet
  4. Varning för skuldsmällar i plågad börssektor – här är 6 bolag att se upp med
  5. Professorn: Vi måste börja prata om medborgarlön i Sverige
  1. Så brädade han konkurrensen i ”världens hårdaste yrke” – slog alla rekord som dammsugarförsäljare
  2. Fick idén under sommarjobbet på McDonalds – nu tar hans bolag in en kvarts miljard
  3. Här är det klart vanligaste jobbet miljardärerna hade innan de blev snuskigt rika
  4. Länsförsäkringar och Swedbank höjer bolåneräntor
  5. Den ofrivilliga investeraren: ”Svor på att aldrig direktinvestera men kunde inte låta bli”

För dig som prenumerant