ANNONS

Från koncernledning till deckardrottning: Viveca Sten berättar om karriärbytet

Funderar du på att byta karriär? Bokaktuella Viveca Sten svarar på frågor om hur det var att växla från en karriär i en koncernledning till att bli deckarförfattare. "Folk vill ha facit i förväg, att byta karriär kräver mod", säger hon.

Hur har det påverkat dig att gå från hetluften i näringslivet till att bli författare?

 “Jag var ju väldigt rädd att det skulle bli ensamt, det var min främsta rädsla, att gå från fullbokade dagar med möten med ledningsgrupper till att nu sitta ensam i mitt kontor hemma och inte ha något att göra. Idag älskar jag stunderna när jag får sitta helt själv”, säger Viveca Sten.

Hindren för att byta karriär kan kännas oändliga, vilka risker och problem såg du?

“Jag såg att jag var tvungen att välja, för jag kunde inte längre ha två heltidsjobb parallellt och dottern tog studenten det året. Jag ville samtidigt inte bli mamman som aldrig var där för barnen, då pappan till barnen jobbade i Paris vid den här tidpunkten. Jag tänkte att i värsta fall kunde jag få ett nytt jobb på någon advokatbyrå om det skulle skita sig.”

Har du något tips till den som går i tankarna att byta karriär?

“Ett tips är att om du ska testa det nya okända, tänk då på vad som är det värsta som kan hända. Det kanske inte är så att du behöver lämna hus och hem. Det värsta kanske är att man får söka något nytt jobb och leva på besparingar under ett halvår. Många tenderar att tro att världen går under för att drömmen inte blev sann. Människor vill ha facit i förväg, att byta jobb kräver mod.”

I veckans avsnitt av PåJobbet får vi höra Viveca Sten berätta om hur hon lämnade en lång karriär bakom sig för att byta till en helt annan. Vilka tankar och funderingar kan dyka upp och hur tacklar man rädslorna?

 


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.