Toppförvaltaren Blecher: ”Sverige en av världens bästa aktiemarknader”

”Jag tror att det beror på att vi har någon unik position i Sverige, vi är 10 miljoner människor men vi har ändå flera världsledande företag.”

I en färsk intervju med Finwire lyfter prisade fondförvaltaren Simon Blecher fram Sverige som en av de bästa marknaderna att investera på i hela världen.

”Sverige är en av världens bästa aktiemarknader, och det säger inte jag för att jag sköter Carnegie Sverigefond utan även bevisligen har Sverige tillhört en av de bästa aktiemarknaderna på 20-, 30-, 40-, 50- och till och med 100 år”.

”Jag tror att det beror på att vi har någon unik position i Sverige, vi är 10 miljoner människor men vi har ändå flera världsledande företag.”

Blecher lyfter bland annat fram Ericsson och Electrolux som exempel detta.

”Om ni tänker på företag som Ericsson eller Electrolux, som exempel, så glömmer man kanske bort det men de är faktiskt etta i världen på sina marknader. Trots att vi är en så liten andel människor så är Sverige ett så otroligt skickligt land på att ha bolag.”

Transparensen är en av fördelarna med investeringsklimatet i Sverige, enligt Blecher.

”Informationen är väldigt öppen, det är nära bolagsledningarna och det finns ett fantastiskt samarbete mellan fack och näringsliv.”

Blecher framhåller även svenska kronan som en stor fördel.

”Vi har en egen valuta och det gör att det är ganska bra att investera i svenska aktier för svenskar.”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST