Här är startupen som vill bekämpa miljöbovar och ohälsa – genom inomhusodling

Se Veckans Affärers videointervju i Tallin med Click & Grows grundare Mattias Lepp, om hur han drivs av visionen att alla hem på planeten en dag ska ha ett eget litet giftfritt jordbruk. 

Den "smarta trädgården" Click & Grow har vuxit fram ur den estniska startup-myllan och vuxit till ett internationellt prisbelönt företag med över 350 000 inomhusodlingar. 

Click & Grow Smart Garden är ett självvattningssystem som gör att även de som saknar gröna fingrar kan odla örter och grönsaker i hemmet. 

Den egenutvecklade jorden, belysningen och vattningssystemet gör att man kan odla utan att använda GMO, bekämpningsmedel, insekticider och andra skadliga ämnen, vilket ger hemmaodlaren kontroll över maten man odlar och konsumerar.

De flesta är idag medvetna om att det är viktigt för både hälsan och miljön att äta mer grönt. Men de andra hälsobringande egenskaperna växter har är det inte alls lika många som känner till. Det sägs till exempel att om du omger dig med växter kan det sänka ditt blodtryck och öka produktiviteten. Det sägs till och med kunna bidra till lägre nivåer av ångest.

Effektiv hemodling har blivit möjligt tack vare företag som Click & Grow, SproutsIO, Aerogarden och Replantable, som har utformat system som integreras smidigt inomhus. 

Kanske är inomhusodling i hemmet, på kontoret, i skolor och andra miljöer på väg att bli en viktig del i stärka den preventiva hälsa samt att minska det miljöovänliga jordbrukssystemet med gödselmedel och koldioxidavtryck kring matlogistik.  FN:s förslag för att lösa problemen är ett skifte mot just lokala småskaliga bönder. 

Se hela intervjun (5 min 15 s) här:


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST