Fotograf: Richard Drew/TT

Spotify-aktien slog just kursrekord

Det är den högsta stängningskursen sedan aktien gjorde debut på börsen.

Musikstreamingjätten Spotify steg drygt 4 procent i torsdagens amerikanska handel och slutade dagen på 178:10 dollar, den högsta stängningskursen sedan aktien gjorde debut på New York Stock Exchange i början av april.

Aktien har därmed avancerat under 15 av de 17 senaste handelsdagarna, bland annat till följd av förra veckans inte helt okontroversiella besked att bolaget ska börja licensiera musik direkt från vissa artister och inte bara via de stora musikkoncernerna. Uppgifterna skakade om skivbolagsdirektörerna, men hyllades av marknaden, skriver Financial Times (FT) på fredagen.

"Spotifys agerande bryter rent tekniskt inte /…/ mot de kontrakt bolaget har med skivbranschen, som stipulerar att Spotify inte får köpa masterinspelninger eller konkurrera med dem på något avgörande sätt", skriver tidningen, som betonar att Spotify inte kommer att kontrollera några upphovsrätter eller sajna några artister på det sätt ett skivbolag gör.

Hittills har Spotify bara skrivit licensavtal med ett litet fåtal artister, färre än tio, och bara med mindre, oberoende aktörer, enligt FT.

Strategiskt är upplägget dock viktigt, då det bryter mot den nuvarande modellen att bara vara mellanhand mellan lyssnare och skivbolag. I dagsläget betalar Spotify tillbaka mer än tre fjärdedelar av sina intäkter från kunderna till skivbolagen, en ordning som fått vissa analytiker att ifrågasätta den långsiktiga hållbarheten i intäktsmodellen.

En sådan kritiker är Deutsche Bank, som i en analys tidigare i veckan inledde bevakning av Spotify med rekommendationen behåll och riktkursen 155 dollar.

"Vi är 'bullish' på musikindustrin, med har svårt med köpråden givet bristen på differentiering av innehåll och avsaknaden av transparens kring de långsiktiga marginalerna. Vi tror inte att Spotify är Netflix 2.0", skriver bankens analytiker.

För att Deutsche ska våga satsa på en köprekommendation vill banken se en väsentligt större marknadsandel, diversifiering bort från de stora skivbolagen, en lägre värdering och just mer eget material av en typ konsumenterna uppskattar.

"Det här är en mjuk väg in. Direkta licensaffärer är ett sätt att börja slå sig in i marknaden och öka marginalerna. Jag tror inte att någon är chockad över att det händer, men de är chockade över att det sker så fort", säger Mark Mulligan, analytiker vid Midia Research, till Financial Times.

Som högst handlades Spotify till 180:02 dollar på torsdagen, den högsta noteringen hittills.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.