Fotograf: AP Photo/Martin Meissner

Efter 100 000 simuleringar: AI har svaret på vem som vinner fotbolls-VM – och det är inte Tyskland

Först kommer det att gå bra för Tyskland i fotbolls-VM, men i ett senare skede åker spelbolagens favorit på stryk då man har tuffare motstånd än Spanien att hantera. Det scenariot har en AI kommit fram till. För Sverige ser det mörkt ut.

Spanien etta med en sannolikhet på 17,8 procent, Tyskland tvåa med 17,1 procent och Brasilien på 12,3 procent. Det är länderna med högst sannolikhet att vinna fotbolls-VM i Ryssland, enligt en AI som har genomfört 100 000 simuleringar.

Frankrikes landslag som efter en körning av fotbollsobservatoriet CIES beräknas vara värt 1,41 miljarder dollar – har bara fjärde störst chans – 11,2 procent.

Sverige har tyvärr bara 1 procent chans att vinna VM, enligt AI:n.

Fotbolls-VM inleddes under torsdagen med att värdlandet Ryssland gav Saudiarabien storstryk – 5-0.

Det är nog ingen slump med tanke på att AI:n bedömer att Saudarabiens chans att vinna turneringen är 0 procent.

Frågan är hur glada forskarna bakom AI:n egentligen är över beskedet att Spanien vinner med tanke på att projektet är ett samarbete mellan Ghent University i Belgien (landet har bara 10,4 procents chans att vinna) och just två tyska universitet – Tecnische Universitat i Dortmund och Technical University of Munich.

Förutom att AI:n har förberett sig genom att plöja igenom stora databaser om alltifrån tidigare fotbolls-VM och lagens olika styrkor/svagheter till hur många Champions League-spelare trupperna har och tränarens nationalitet har systemet använt tre metoder för att analysera datan.

Här anses forest-metoden ha störst fördelar.

Förutom att forest-metoden gör det smidigt att strukturera turneringar med träd för olika scenarion gör metoden också att det går att lägga stor vikt vid enskilda faktorer och simulera dessa gång på gång.

En av dessa särskilt viktiga faktorer handlar om att AI:n anser att det är högre sannolikhet för att Tyskland får möta riktigt tuffa motståndare under grundomgången än Spanien.
Men lyckas dock Tyskland ta sig till kvartsfinal anser AI:n att landet har lika stor chans som Spanien att vinna VM.

Amerikanska investmentbanken Goldman Sachs har dock gjort sin egen körning av fotbolls-VM med just forest-metoden och anser att Brasilien vinner, enligt ScienceAlert.
Då VM-avslutas den 15 juli vet vi med bestämdhet om det i framtiden går att lita på AI då det gäller att analysera turneringar.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.