Nu lanserar Boeing nya elplan med startupbolag - lovar mindre utsläpp och oljud

Nu tyder mycket på att början till en ny flygplansera står för dörren ledd av Boeing-stödda startup-bolaget Zunum Aero. 

Snabbväxande JetSuite har långt gångna planer på att expandera verksamheten till hela USA – då bolaget drog igång 2016 kunde resenärer charta resor med privatjet längs Västkusten och man höll även i schemalagda rutter för 30-talet passagerare vid samma område av USA. 
 
Nu är tanken att expandera charter-delen till hela landet och det är här som startup-bolaget Zunum Aero kommer in i bilden, rapporterar Bloomberg.
 
Företaget har inte bara Boeing Horizon X som investerare, utan även JetBlue Technology Ventures och Qatar Airways. Det stora intresset beror på att Zunum Aero är på god väg att öppna dörren till nästa flygplansera – den miljövänliga och ljudlösa. 
 
Tanken är att byta ut förbränningsmotorernas vrål mot paket med el-batterier som driver två propellrar fastsatta på baksidan av flygplansramen – planen blir dock utrustade även med konventionella förbränningsmotorer som kan användas utefter behov. 
 
Zunum Aero grundades och leds av Ashish Kumar som bland har ledarerfarenhet för Google och dessutom varit med om att sjösatta världens största elektroniska marknadsplats för flygbranschen – Aeroxchange. 
 
Hans förhoppning är att bolaget dels ska kunna dra nytta av kapplöpningen om nya sorters flygplan mellan bolag som Airbus och en konstellation där EasyJet, amerikanska militären och NASA ingår. Och dels den snabba elbilsutvecklingen. 
 
Planen för Zunum Aero-leveransen ser ut som följerI början av nästa år ska startup-bolaget hunnit modifiera och ”elektrifiera” ett tvåmotorigt plan för marktester och går testerna väl prövas planen i luften. 
 
Då Zunum Aero 10-modellen introduceras 2022 får det en räckvidd på drygt 1 100 kilometer, medan det rymligare Zunum Aero 50 får en räckvidd på drygt 1 600 kilometer. 
 
Ashish Kumar ser JetSuite som en ideal partner. 
 
Dels för att företaget redan genomfört ett paradigmskifte inom flygområdet, dels för att bolagen delar en vision om att förbättra hur människor lever och reser. 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST