Fotograf: Karin Olli-Nilsson/VA

Järvaveckans grundare: Vi vill inte fastna i klichén att det bara handlar om förorten

”De här frågorna berör Sverige. Gör vi det rätt så kommer det gå bra för oss alla i framtiden”, säger Ahmed Abdirahman till VA.

Jag irrar runt bland tälten i den gassande solen på Spånga Idrottsplats och letar efter Ahmed Abdirahman. Klockan har passerat 18 och vi skulle setts nu, men Järvaveckans grundare syns inte till någonstans.

Jag sneddar över en basketplan, korsar mellan barnfamiljer och tonåringar, pensionärer och kommunpolitiker. Alla riksdagspartierna finns på plats, liksom flera ideella organisationer. Jag får en tidning om mental ohälsa i min hand.

Några av polisens volontärer inspekterar området och konstaterar glatt att det i år finns flera foodtrucks på plats. Vad som däremot lyser med sin frånvaro är rosévinet – inte en droppe så långt ögat kan nå.

Det ligger en känsla av folkfest i luften här på Almedalenutmanaren, en liten och familjär folkfest.

När jag till slut får syn på mannen som står bakom hela evenemanget är han upptagen i en diskussion med några ungdomar i neongula funktionärsvästar.

De står och pekar på en träramp som ställts vid sidan av tältet där centerledaren Annie Lööf som bäst håller presskonferens inför ett uppbåd journalister och fotografer som letat sig hit ut till Stockholmsförorten Tensta idag.

Iklädd prydliga kostymbyxor, kritvit skjorta med slips och utrustad med öronsnäcka böjer sig Ahmed Abdirahman resolut ner, hugger tag i rampen och baxar den på plats framför ingången till presstältet, helt för egen maskin.

”Det var någon som tagit bort den. De trodde man kunde ställa bort den någonstans,” förklarar Ahmed Abdirahman för mig när vi hälsat.

Du kör hands-on?

”Det är hands-on. That’s the only way, alltså”, säger han med ett leende på läpparna.

”Jag har fantastiska kollegor här med mig, jag har volontärer. Då ska jag inte känna mig som ordförande, utan jag ska vara precis som alla andra och hjälpa till. Det här gör vi tillsammans.”

Ahmed Abdirahman är både grundare och ordförande för The Global Village, den förening som driver den politiska uppstickaren Järvaveckan. Till vardags jobbar han på Stockholms Handelskammare, och tidigare i år utsågs han av Veckans Affärer till Supertalang inom kategorin samhällsbyggare.

Läs mer: Sveriges 101 Supertalanger 2018

The Global Village har blott fyra år på nacken och drivs helt ideellt. När man anordnade Järvaveckan för första gången för tre år sedan bestod den bara av en utomhusbio. Förra året lyckades man med konststycket att få hit samtliga partiledare – och intresset håller i sig i år.

När vi möts är årets upplaga av Järvaveckan inne på sin tredje dag. Ahmed Abdirahmans personliga höjdpunkt hittills var att få se finansmarknadsminister Per Bolund lira basket med tillsammans med ungdomar från området.

”Vi vill ha så här: Almedalen har dj-battle. Vi vill ha någonting som liknar det, men som är annorlunda och som är mer folkligt – och roligt. Och det skulle vara att politiker, partiledare, ministrar får sporta med ungdomarna. Vi är ju på en idrottsplats. Han har fattat det!”

I år märks det att intresset börjar vakna på allvar inte bara bland politikerna, utan även hos näringslivet.

Bland sponsorerna finns företag som Swedbank, Ellevio, Ericsson, Tagehus och MTR.

Så sent som förra veckan gick handelskoncernen Axel Johnson in som huvudpartner till The Global Village, och skänker totalt 4,5 miljoner kronor till föreningen över tre års tid.

”Det är första gången vad jag känner till som en förening i det här området, och som är så ung, har lyckats få investering över tre år. Där finns en långsiktighet och hållbarhet”, säger Ahmed Abdirahman.

Nu under valåret 2018 satsar man stort på att nå ut till Järvaborna, bland annat genom att alla partiledartalen tolkas live på engelska, arabiska och somaliska.

”Vi vill locka till oss svenskar som har bott här i generationer, vi som är nya i landet – nya om man jämför med resten av Sverige. De kan vara nyanlända, de kan också vara människor som har bott här i första och andra generation.”

Men Ahmed Abdirahman är noga med att påpeka att det på intet sätt bara är lokalbefolkningen som är målgrupp för den nya politikerveckan. 

”Det här är en Sverigefråga, det är en samhällsfråga. Vi vill inte fastna i den här klichén av att allt ska vara förort, liksom, utan de här frågorna berör Sverige. Gör vi det rätt så kommer det gå bra för oss alla i framtiden.”

Det ser ju ut som att intresset för Järvaveckan fortsätter att öka, men…

”Uppfattat, Ahmed här, kom.”

Han lägger handen mot sin öronsnäcka och lyssnar koncentrerat på ett inkommande anrop.

”Det är inga problem. Så länge hunden är trevlig.”

Det är inte första gången vi blir avbrutna under vårt samtal. Hela tiden passerar människor som vill hälsa på och gratulera Järvaveckans grundare, och han hälsar varje gång lika glatt tillbaka.

Jo, jag skulle fråga…

”Det stämmer, den ska vara kopplad, den får inte vara lös. Klart slut.”

Vad tror du om framtiden – kommer Järvaveckan slå ut Almedalen?

”Jag tycker det är bättre att se det här som kompletterande. Och jag tycker att vi har skillnader och likheter, naturligtvis”, säger Ahmed Adbirahman.

Han menar att det som gör att Järvaveckan sticker ut genom att man placerat sig mitt i de klyftor som diskuteras så mycket inom politiken just nu: den ekonomiska klyftan, arbetsmarknadsklyftan, utbildningsklyftan. Och så finns det en symbolik i att man träffas just här, i Tensta, säger han.

”Allt i politiken är en symbolik. Människor är varelser som tolkar saker. Så vi hoppas den här platsen ska tolkas som en mötesplats mellan världar – som är Sveriges framtid.”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST