Adyens vd Pieter van der Does Fotograf: John Phillips/Flickr

Klarna-konkurrentens galna börsdebut – lyfte 100% under första dagen

Betalbolaget fick en kanonstart på börsdebuten.

Det holländska betalbolaget Adyen, som har kallats för Klarnas hårdaste konkurrenter i Europa, uppgav i maj att de skulle börsnoteras i Amsterdam.

Företaget hanterar betalningar för bolag som Airbnb, Uber, Spotify och Netflix. Under 2017 ökade intäkterna med 38 procent till 218 miljoner euro med ett ebitda-resultat på 99 miljoner euro.

Idag fick betalbolagets premiär på Amsterdambörsen en raketstart.

Redan efter en stunds handel är aktien upp 75 procent till 420 euro per aktie. Det kan jämföras med teckningskursen som sattes till 240 euro vilket i sin tur var i toppen av intervallet 220-240 euro.

Vid slutet av dagen hade aktien lyft till hela 473,5 euro, ett lyft på 97,5 procent, enligt Bloombergs data. Bolagets värdering lyfte därmed från åtta till mer än 17 miljarder dollar på ett dygn, rapporterade CNBC.

Adyen uppgav under morgonen att erbjudandet övertecknades flera gånger om med ett starkt intresse från institutionella investerare runt om i världen.

Bolagets börsnotering är en av Europas största på senare tid, och kommer i kölvattnet av Spotifys notering i april.  

Aktien handlas på Euronext Amsterdam under kortnamnet ADYEN.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.