Fotograf: Pexels // TT / Susan Walsh

Därför satsar Bill Gates och Jeff Bezos nu på 2 startups – som ska knäcka det största problemet med förnybar energi

Amazon och Microsofts grundare slår ett slag för utvecklingen av hållbara energilösningar. Med miljardfonden Breakthrough Energy Ventures vill man tackla den största flaskhalsen kring uppskalning av sol- och vindkraft - energilagring.

I veckan annonserades det att sol- och vindkraft nu är billigare att producera än fossil energi. Men samtidigt står förnybara energisektorn inför stora utmaningar.

Nu har ett gäng miljardärer satt igång en storsatsning inom hållbar energi.

Bill Gates, Jack Ma och Jeff Bezos är bara några av de techmoguler som genom fonden Breakthrough Energy Ventures, grundad 2016 och med en miljard dollar (ca. 9 miljarder kronor) i tillgängligt kapital, ska satsa på framtidens energilösningar. Det rapporterar Business Insider, hänvisandes till publikationen Quartz.   

Fokusområdet för ”BEV” blir att knäcka det stora problemet kring ett storskaligt skifte till förnybara energikällor – nämligen energilagring. Än så länge har utmaningen med framför allt sol- och vindkraft varit att kunna förse el även då väderförhållandena skiftar.

När det kommer till riskkapital, har problemet gentemot dagens digitala bolag varit att innovationer kring (ren) energi är betydligt dyrare att finansiera och tar lång tid att skala upp, för att inte tala om lönsamhet.

Därför ska miljardfonden nu förse bolagen den satsar i med ”tålmodigt kapital” – i upp till 20 år – för att stötta dem i uppskalningen av ”världsförändrande” energilösningar, skriver Business Insider.

I veckan annonserade ”BEV” sina två första investeringar.

Quidnet Energy har utvecklat en lösning som använder vatten för energilagring. Idén är att pumpa in vatten i gamla olje- och gasbrunnar i marken. När vattnet flödar in och fyller håligheterna i berggrunden, skapas ett högtryck. När vattnet sedan frigörs, kan högtrycket användas för att driva turbiner som alstrar elektricitet.

Det andra bolaget heter Form Energy, vars ledarskapsteam bland annat består av en MIT-professor samt en före detta toppingenjör på Tesla. Bolaget håller på att ta fram ett supereffektivt batteri som ska kunna lagra stora mängder energi under längre tidsperioder.

Form Energys batteri ska också göra det billigare att lagra energi, enligt Quartz. Batterierna ska dels kunna göra elbilar billigare och ge dem längre räckvidd, samt göra det mer ekonomiskt att använda solenergi i hushåll.

Bill Gates har tidigare sagt att ren energi är en av de tre stora framtidsområdena unga talanger borde satsa på idag.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST