Lena Österberg dominerar analytikerrankingen Fotograf: Lars Pehrson / SvD / TT

Sveriges bästa analytiker: Här är aktien du ska ta rygg på

Carnegies analyschef Lena Österberg har för fjärde året i rad korats till årets bästa svenska analytiker av Financial Hearings. Här är proffsets senaste aktiespaning.

Lena Österberg kammar hem förstaplatsen i en ranking av Financial Hearings, där hennes Carnegie även utsetts till bästa analyshuset, följt av ABG Sundal Collier.

Österberg har ett förflutet inom IT- och telekombranscherna och har bland annat följt Nokia och Ericsson. Men det är ett annat nordiskt telekombolag vars aktie hon rekommenderar, nämligen Tele2:

"Jag tycker samgåendet med Com Hem är jättespännande och ser mycket potential för synergier både på kostnads- och intäktssidan. Bolaget renodlas och är rustat att ställas om från tillväxt till kassaflödesfokus. De har väldigt stor potential för bra avkastning, och även för extrautdelningar framåt," säger Österberg till Di.

Österberg kommenterade även till DI vad hon tror är de viktigaste egenskaperna hos en toppanalytiker:

"Jag tror att den absolut bästa egenskapen är att vara nyfiken. Man ska vara envis och triggas av att försöka hitta det som ingen annan sett, det som så att säga ligger bakom det uppenbara. Sedan gäller det att dra slutsatser av det man hittat."

Carnegie stod nyligen för en ytterligare tung bedrift, när man tog upp samtliga tio platser på Londonbaserade Extels globala topp tio-lista av individuella analytiker (Österberg fanns inte med). Carnegie utsågs även till den bästa mäklarfirman globalt.

"Jag kan inte alla mätningar i historien, men att en firma lägger beslag på de tio första platserna har jag nog aldrig varit med om oberoende vilken rankning vi talar om. Det är fantastiskt roligt och imponerande, måste jag säga", sade Henric Falkenberg, global aktiechef på Carnegie, då till Di.

Med sex platser på topp 15-listan dominerar Carnegie årets ranking av Financial Hearings av analytiker:

1

Lena Österberg

Carnegie

2

Mattias Sundling

Danske Bank Markets

3

Kristofer Liljeberg

Carnegie

3

Erik Hultgård

Carnegie

3

Magnus Andersson

ABG Sundal Collier

6

Anders Idborg

ABG Sundal Collier

6

Johanna Ahlquist

SEB Equity Research

6

Niklas Ekman

Carnegie

9

Christian Kopfer

Nordea

9

Hampus Engellau

Handelsbanken

9

Fredrik Cyon

Carnegie

9

Martin Guri

Kepler Cheuvreux

9

Peder Frölen

Handelsbanken

9

Linus Larsson

SEB Equity Research

9

Michael Grundberg

Carnegie


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST