ANNONS

Offentlig upphandling – Expertens 5 tips för att komma in på marknaden

Offentlig upphandling, kan kännas svårt för många – men är ett utmärkt tillfälle för företagare att testa sin styrka och komma in på en stor marknad. Vi har pratat med en expert inom området – Anna Ulfsdotter Forssell, advokat och specialist på just offentlig upphandling, som har blivit utsedd till en av världens tio främsta jurister inom området hela fyra gånger. Här ger hon sina bästa tips för att komma igång och vad man bör tänka på.

Att ge sig in på marknaden för offentliga upphandlingar kan kännas krångligt och långt bort för många företag. Men det behöver inte vara så svårt. Både mindre och medelstora företag, men även nystartade, är intressanta på marknaden som är till för att göra det lättare för varor och tjänster att röra sig fritt inom EU. Den fria rörligheten av varor och tjänster skapar nya affärsmöjligheter för svenska företag. 

”Jag vill verkligen slå ett slag för offentlig upphandling. Samtidigt som det är ett bra tillfälle att testa sitt företags styrka finns chanser att ta sig in på en väldigt stor marknad”, berättar Anna Ulfsdotter Forssell.  

Upphandlingen ska vara fri från diskriminering och behandla alla företag lika. Men man bör ställa sig själv frågor som: var skulle jag kunna bidra med mina tjänster eller varor? Vilka vill jag arbeta med? Att hålla utkik efter annonser som kommer upp är också viktigt för att hänga med i svängarna på marknaden. 

Delphi

Delphi är en av de främsta affärsjuridiska byråerna i Sverige och har vunnit utmärkelsen ”Årets Advokatbyrå” tre år i rad i Regis årliga branschstudie.  

I Delphis kompetensgrupp för offentlig upphandling ingår några av Sveriges ledande experter på upphandlingsjuridik. Anna Ulfsdotter Forssell leder gruppen på kontoret i Stockholm. 

Läs mer om Delphi här

”Håll koll på vad som dyker upp, och ta hänsyn till vad du skulle vara intresserad av. Gör research så vet du vad som förväntas av ditt företag, men kontakta även kommuner och landsting och berätta om ditt företag – ofta känner de inte till allt som finns att välja på och därför är det viktigt att visa upp sig.”  

Eftersom EU med offentlig upphandling vill skapa en inre marknad, ska upphandlingsprocessen vara öppen för alla och kunna förutses. Därmed finns även möjligheten att söka sig utanför Sveriges gränser. I Sverige omsätter idag offentlig sektor 650 miljarder, vilket är närmare 17 procent av Sveriges BNP.  

”Om du är intresserad av att sälja till offentlig sektor kan du använda dig av offentlighetsprincipen och be om existerande avtal eller underlag i tidigare handlingar. På så vis kan du få ovärderlig information om marknaden och förbereda ditt deltagande i nästa upphandling. Det kan vara ett sätt att jämföra prisnivåer och se om det skulle vara något för ditt företag eller om du behöver till exempel en underleverantör”, berättar Anna Ulfsdotter Forssell. 

Många kommuner och landsting är intresserade av mångfald – kvinnliga, små och medelstora företag men även nystartade välkomnas varmt in på marknaden. Många vill också ha anbud från idéburen sektor eller så kallade sociala företag. Blandningen mellan nya, gamla, stora och små företag skapar en bra fördelning och värdegrund.  

”Det är väldigt nyttigt att ha korsbefruktning mellan offentligt och privat, något vi verkligen behöver värna om och fortsätta arbeta med. De som sysslar med offentlig upphandling är väldigt professionella organisationer, så här finns mycket att lära sig som entreprenör”, avslutar Anna Ulfsdotter Forssell. 

Annas 5 tips för att komma igång med offentlig upphandling:

  1. Utforska området, kolla annonser och gör research.

  2. Fundera på var ditt företag kan passa och vad du är intresserad av, vad har jag att erbjuda?

  3. Kontakta kommuner och landsting för att berätta om dina tjänster och visa att du finns och är redo att arbeta med dem.

  4. Kolla upp allmänna offentliga handlingar som finns tillgängliga inom området du vill lämna anbud inom - där kan du jämföra tidigare prisnivåer och hitta annan nyttig information. 

  5. Ta hjälp av en upphandlingskonsult eller jurist om du känner dig osäker. Där kan du få ovärderlig och långsiktig hjälp genom hela resan, allt från att hitta passande upphandlingar till att begära omprövning av beslutet.

Delphi är på plats under Almedalsveckan — träffa Anna Ulfsdotter Forssell eller någon av de andra experter på plats. Se vilka seminarier Delphi deltar i här!