Fotograf: Nordic Financial Communication Summit/Pexels

Presidentrådgivaren förutsåg finanskrisen, inbromsning i Kina och Brexit – nu spår hon fortsatt börsuppgång

”Jag är glad att alla andra tror på nedgång, för man vill ju inte hänga med majoriteten.”

Dr Philippa Malmgren, eller Dr Pippa som hon brukar kallas, har haft rätt förr.

Hon förutsåg finanskrisen, inbromsningen i den kinesiska ekonomin och Brexit. Som makroekonomisk analytiker har hon jobbat som rådgivare till George W Bush under hans presidentperiod och idag agerar hon rådgivare till brittiska regeringen avseende Brexit, men också till en rad företag, investmentbanker och lagstiftare världen över kring hur de ska se på risk och prissättning i ekonomin.

”Nästan alla världen över anser nu att aktiemarknaden är övervärderad och att konjunkturen går mot en avmattning. De har en alltigenom negativ syn”, säger Dr Pippa till Veckans Affärer i samband med Nordic Financial Communication Summit i Stockholm.

Läs mer: Före detta rådgivaren till Bush och Obama satsar stort – på drönare

Men Dr Pippa är av en helt annan åsikt.

”Vi har rekordmycket pengar i omlopp. Runt 20 000 miljarder dollar från de kvantitativa lättnader som sattes in under finanskrisen. De finns fortfarande kvar i systemet och även om inte alla dessa pengar går till börsen kommer de att behöva ta vägen någonstans.”

Ytterligare injektioner till ekonomin och börsen kommer från den kinesiska jättesatsningen One Belt, eller The Silk Road som den enorma infrastruktursatsningen numera kallas.

”Så minst 5 000 miljarder dollar kommer att adderas därifrån. Men vi ser också att investeringarna i försvar ökar rejält just nu och det mesta av dessa är inte fartyg och vapen, utan det mesta går till AI och data. Det är investeringar som den privata sektorn kommer att dra nytta av. Jag tror att börsens nya all-time-high kommer att ligga 20 000 miljarder dollar högre än tidigare.”

Ett av motargumenten hon får höra är att inflationen är på väg tillbaka.

”Jag ser inflation och man kan tro att det är dåligt, men när det bara handlar om lite inflation – den har gått från noll till 2, 3 procent i den största delen av världen – så resonerar investerarna att de måste komma ur sina kontantpositioner. Och de kan inte köpa obligationer för inflation är inte bra för obligationer.”

Inte heller tror hon att ränterisken är särskilt hög.

”Centralbankerna höjer räntan, men det handlar om pyttesmå steg. Om Fed höjer räntan med 4 punkter i år så är det en droppe i havet. Det tajtar inte ekonomin. Det normaliserar knappt.”

Dr Pippa tror att många investerare nu går och hoppas på att det ska bli en tillfällig sättning på aktiemarknaden så att de kan kliva in utan att känna sig dumma.

”De säger: snälla, låt det bli en 10-procentig dipp. Men när det aldrig händer så köper de på en 2-procentig nedgång istället. Så om vi nu får en sättning, så kommer den inte att hålla i sig särskilt länge. Investerarna kommer att slänga sig in för de vill inte missa alla möjligheter som den fjärde industriella revolutionen bär med sig.”

Hon ser med andra ord ljust på såväl ekonomin som börsen och anser att världen är på väg in i en av de främsta perioderna i modern historia av innovation och tillväxt.

”Så jag ser att aktiemarknaden ska fortsätta upp, men jag är väldigt glad att alla andra ser att den går ned, för jag vill ju inte hänga med majoriteten.”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST