ANNONS

Efter prisfallet – ökat tryck på hyresrätter

Det finns ett stort intresse för hyresrätter - trots fortsatt svag bostadsrättsmarknad. 

”Regeringen bedömer att man måste bygga 600 000 bostäder till 2025 och om bostadsrättsmarknaden inte kan uppfylla det behovet för att den stagnerat, då blir det naturliga att hyresrättsmarknaden får ta en större andel”, säger Fredrik Lidjan, vd för Magnolia Bostad.

Stort behov – i stora städer

Som en av Sveriges största samhällsutvecklare ser Magnolia Bostad att den oroliga situationen på marknaden även fått gynnsamma effekter. Det finns bland annat en ökad tillgänglighet på entreprenad och mer mark som är ute till försäljning.

Fredrik Lidjan, vd Magnolia Bostad

”Ingenting har förändrats fundamentalt i själva hyresrättsaffären. Den bygger snarare på räntorna och vilken efterfrågan som finns. Och det finns ett stort behov av bostäder, i synnerhet i storstadsregionerna och tillväxtkommuner”, säger Fredrik Lidjan.

Magnolia Bostad utvecklar stadsdelar och större områden med en mix av hyres- och bostadsrätter, hotell och vårdboenden. Sedan förra året är även Svenska Vårdfastigheter en del av Magnolia Bostad.

Social hållbarhet

Målet är att skapa bra boenden och bra och hållbara samhällen. Ambitionerna är högt ställda. Men så är också hållbara städer ett av de uttalade målen i Agenda 2030.

För Magnolia Bostad innebär det att utveckla stadsdelar med olika typer av upplåtelseformer och det man kallar social hållbarhet.

”Miljö är en viktig del i hållbarhetsbegreppet och vår målbild är att alla projekt ska möta miljöcertifieringen Miljöbyggnad Silver eller Svanen. Och vi vill skapa platser där vi bygger inkluderande för människor, där vi skapar en god offentlig miljö med god arkitektur, hållbara hyresnivåer och förutsättningar för en positiv samhällsutveckling”, säger Fredrik Lidjan.

En annan fördel med den så kallade Magnolia-mixen är att utbyggnadstakten i områdena kan påskyndas. Det innebär att du som boende inte flyttar till stadskvarter som liknar en byggarbetsplats, utan har en god boendemiljö redan från start.

Många bostadsutvecklare har påverkats negativt på kapitalmarknaden efter turbulensen som startade hösten 2017. Men Fredrik Lidjan säger att Magnolia Bostad inte påverkats på verksamhetsnivå.

”När det var som blåsigast på marknaden rapporterade vi med Q4 2017 vårt starkaste kvartal någonsin. Därefter levererade vi med Q1 2018 ytterligare ett mycket starkt kvartal. Vi ser ljust på framtiden och menar att vi kan expandera väldigt bra.”

Läs mer om Magnolia Bostads projekt här!


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Svenskt lyxluftskepp till Nordpolen – de blåser liv i gammal teknik som skonar klimatet
  2. Tesla-storägaren har i tysthet dumpat nästan alla sina aktier
  3. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  4. Bud på småbolaget får aktien att tokrusa – när börsen hankar sig över nollan
  5. Greta spränger drömgräns, skrotat BNP-mått och världens viktigaste affärsidéer – har du koll på vad som hänt i VA:s värld?
  1. Leif GW efter veckans sanslösa börsklipp: Håller hårt i aktierna – och ska köpa mer
  2. Köpte företaget för 1 krona – nu är han Sveriges senaste miljardär
  3. Turistmeckats bakgård: Övergivna bostäder i Italien säljs nu för bara 10 kronor
  4. Han gjorde som Musk fast decennier tidigare – kusliga likheter mellan dagens superentreprenör och Howard Hughes
  5. ”Digitala uppstickare snor kunderna – medan storbankerna kliar sig i huvudet”

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.