Diana Kander. Fotograf: TEDx/YouTube

Innovationscoachen: Därför är ja-sägar-kulturen direkt skadlig för ditt företag

Företagen måste akta sig för ja-sägare – och fira att projekt läggs ned, menar författaren och innovationscoachen Diana Kander.

Det var ett framgångsrecept som affärskvinnan Cristina Stenbeck följde under sin tid som Kinnevikordförande. 


Nu menar Diana Kander att det är direkt farligt att skapa företagskulturer med ja-sägare, enligt en artikel i Harvard Business Review.

Vi lever i en kultur där ja till det mesta ses som en genväg i karriären. När det gäller företag är risken stor att man slutar vara innovativ då goda idéer kvävs av mindre lyckade sådana, hävdar Diana Kander.


När hon gör övningen där man får blunda och räcka upp en hand om man anser sig jobba med projekt som är dömt att misslyckas räcker alltid en majoritet upp handen.


Det är oerhört allvarligt eftersom varje bolag befinner sig i ett värderingsrace där man inte bara ska skapa värde för kunden, utan även göra det före konkurrenterna.

Diana Kanders 4 bästa metoder för att undvika ja-sägar-kulturer:

1. Ranka allt. Be varje avdelning skapa en lista med kriterier för exempelvis kostnader, hur många kunder som påverkas och intäkters som genereras. Ranka dem i skala 1-10.

2. Negativa mätvärden
. Företag mäter mest positiva saker och har en tendens att ignorera varningssignaler. Gör man det är risken stor att inte hinna med nödvändiga förändringar i tid.

3. Fira nedläggningar. 
Det är lätt att säga nej till dåliga projekt eller idéer, men det gäller att skapa en kultur där man firar idéer av nedläggningar som är bra, men inte tillräckligt bra.

4. Låt idémakaren driva
. En chef på taxijätten Uber noterade att bolaget ofta kunde få förfrågningar om gruppkoder, men att det fick skötas på manuell väg. Genom att låta vederbörande driva projektet stod ett nytt system klart efter några dagar.


Uber-fallet är ett ypperligt exempel på att det gäller att veta när man ska säga ja till en riktigt god idé och nej till invanda tankemönster, enligt Diana Kander.