Fotograf: MPD01605 - CC2/Flickr

Ikea avslöjar nya strategin: Så ska möbeljätten bli helt cirkulär till år 2030

VA har tagit del av möbeljättens hemliga strategidokument ”Three Roads Forward”. 

I en exklusiv intervju för någon dryg månad sedan avslöjade Göran Nilsson, concept innovation manager på Ikea, innehållet i möbeljättens hemliga strategidokument ”Three Roads Forward” för Veckans Affärer.

”Även om vi har olika strukturer och olika ledarskap har vi ett gemensamt strategidokument som pekar ut riktningen fram till 2025. Det står både Torbjörn Lööf på Inter Ikea, Jesper Brodin på Ingka Holding och Peter van der Pool på Ikea of Sweden och våra styrelser bakom. Den utarbetades för ett knappt år sedan och syftar till att göra Ikea mer prisvärt för att nå de människor som inte har råd i dag, tillgängligt för de som inte nås i dag och skapa positiv inverkan på människor, samhället och planeten", sade Göran Nilsson då.

I samband med Democratic Design Days i Älmhult offentliggör och konkretiserar Ikea nu den tredje vägen – People & Planet Positive 2030. 

”Vår ambition för 2030 är att ha en positiv påverkan på både människor och miljö (People & Planet Positive), samtidigt som Ikea växer."

Tack vare vår storlek har vi möjlighet att inspirera och göra det lättare för mer än en miljard människor att få en bättre vardag, inom planetens gränser, säger Torbjörn Lööf, vd för Inter Ikea Group, i ett pressmeddelande.

För att bli klimatpositiv kommer Ikea att minska utsläppen av växthusgaser med mer än vad Ikeas värdekedja ger upphov till, enligt pressmeddelandet. Detta görs genom att drastiskt minska klimatavtrycket från produkter och verksamheter i absoluta termer, lagra och fånga upp koldioxid inom värdekedjan och samarbeta med heminredningsleverantörer inom hela deras verksamhet (inte bara gällande tillverkningen för Ikeas räkning).

Dessutom kommer Ikea göra det möjligt för kunderna att spara och generera förnybar energi hemma.

Hur hänger den här ambitionen ihop med er strategi Three Roads Forward som gäller fram till 2025?

”De är i allra högsta grad en del av den. Nu lägger vi ut färdplanen för väg tre, att vi ska ha en positiv påverkan på både människor och miljö, men den här färdplanen är också en del av de andra två vägarna kring det låga priset och tillgänglighet. Det är vår nya kärnaffär”, säger Jonas Carlehed, hållbarhetschef Ikea Retail Sverige, till Veckans Affärer. 

Vad har varit tuffast i den här processen?

”Självklart konsumtionsdelen. Vi har två saker som vi ska vara duktiga på – att ta fram produkter och att skapa en bättre vardag för de många människorna. Vi behöver göra bägge sakerna på ett hållbart sätt med tanke på att människan idag konsumerar 1,6 planeter.”

I den tidigare intervjun med Veckans Affärer framkom även att Ikea skulle anamma nio nya designprinciper för att göra Ikea cirkulärt till 2030. Nu berättar Jonas Carlehed för Veckans Affärer om de tidigare hemliga principerna:

Design beroende på livslängd – ”Vi väljer exempelvis vilket material vi använder beroende på hur länge en produkt förväntas leva.”

Design för hållbara material – ”Vi kommer bara att använda förnybara eller återvunna material. Vi fasar exempelvis ut alla fossilplaster.”

Design för återvinning – ”När vi använder material måste vi se till att produkten går att återvinna och att kombinationer av material går att separera.”

Design för produktion – ”Minimalt med spill av material, vatten, energi och kemikalier.”

Design för standardisering – ”Vi måste kunna bidra till att Ikeaprodukter har en utbytbarhet mot andra produkter som till exempel laddare.”  

Design för att uppdatera produkterna – ”De ska kunna anpassas efter olika levnadssituationer.”

Design för vårdnad och reparation – ”Det handlar om att vårda och reparera produkterna”.

Design för demontering och återmontering – ”Vi har alltid haft monteringsanvisningar men nu vill vi också ta fram återmonteringsanvisningar.”

Design för emotionell koppling –  ”Vi har en utmaning att lågt pris är lika med att kasta.

Men om vi kan designa med en emotionell koppling som ett arv från mormor, genom små accessoarer, imperfektion eller personifiering är det högre sannolikhet för att den får leva vidare."

Att gå från en linjär affärsmodell till en cirkulär innebär att Ikea måste gå från att sälja nytt till att erbjuda en mängd olika lösningar för att förlänga produkternas livslängd.

”Redan i dag har vi ett samarbete med Blocket där våra Family-medlemmar kan annonsera sina IKEA-produkter utan kostnad, men vi tittar på att bli ännu bättre på att erbjuda kunderna som handlar på andrahandsmarknader möjligheter att förlänga livet på sina produkter. Vi kan exempelvis bidra med att sälja nya klädslar, knoppar eller ben. Vi ska också kommunicera mer kring möjligheten att köpa reservdelar men vi ska också utnyttja vår fyndavdelning bättre till exempelvis att ta emot begagnade produkter, säger Jonas Carlehed.

Ikeas satsningar fram till 2030 i detalj:

  • Designa alla Ikea-produkter utifrån nya cirkulära principer, med målet att enbart använda förnybara och återvunna material.
  • Erbjuda tjänster som gör det lättare för människor att ta hem, ta hand om och ge produkterna ett fortsatt liv.
  • Senast 2020 ta bort alla engångsartiklar i plast från Ikeas sortimentet globalt och från kund- och medarbetarrestauranger på varuhusen.
  • Öka andelen växtbaserade alternativ inom Ikea Food; ett exempel är den vegetariska korven som kommer att lanseras globalt i augusti 2018.
  • Bli klimatpositiv och minska det totala klimatavtrycket med i genomsnitt 70 procent per produkt.
  • Alla hemleveranser med nollutsläpp senast 2025.
  • Solenergi i platta paket. Utöka erbjudandet av prisvärda solcellsanläggningar för hemmabruk till 29 Ikea-marknader, senast 2025.

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST