Fotograf: NFCS/Pixabay (montage)

Före detta rådgivaren till Bush och Obama satsar stort – på drönare

Efter att ha varit rådgivare till såväl George W Bush och Barack Obama kliver Dr Philippa Malmgren in som entreprenör och satsar stort på drönarnas framtid. 

Hon syns där hon kommer gående, Dr Philippa ”Pippa” Malmgren. Lång och ståtlig med en röd svallande hårman.

”Ledsen att jag inte pratar svenska”, säger hon på en utpräglad amerikanska när vi ses på Hotel At Six i Stockholm där hon befinner sig för att tala på Nordic Financial Communication Summit. 

Historien om hennes svenska bakgrund har hon just dragit på scen inför fulla hus.

”Det var min farmor och farfar som emigrerade från Sverige till USA 1920. Min farfar jobbade på Grand Hotel i Stockholm för att de skulle ha råd till resan.”

Tidigare rådgivare till två presidenter

Dr Pippa, som hon kallas, går i sin pappas fotspår. Den idag 82-åriga ekonomen Harald Malmgren handplockades av John F Kennedy och jobbade som rådgivare åt fyra presidenter. Själv har hon ”bara” varit rådgivare till två än så länge, George W Bush och Barack Obama.

Idag är hon bollplank åt brittiska regeringen i Brexit-frågan, men också till en rad företag, investmentbanker och politiker runt om i världen kring hur de ska tolka risk och ekonomiska signaler.

För om det är något hon kan så är det just det: att tolka tidiga signaler och vända på perspektiven.

”Brexit kommer aldrig att hända, Trump kommer aldrig att hända sa alla. Vi måste bli bättre på att förbereda oss på alla möjliga alternativ, bättre på att känna av vad som egentligen händer därute.”

Själv var hon tidigt ute och förutsåg såväl finanskrisen 2008 som avmattningen i den kinesiska ekonomin och Brexit.

”När jag såg den finansiella krisen komma sålde jag mitt hus, tog min familj och flyttade till ett hus vi hyrde. Jag satsade också stort på att USA skulle återhämta sig snabbast och först, inte Kina som alla andra trodde.”

Grundade eget bolag

Men för en sju, åtta år sedan började Philippa Malmgren fundera på att själv bli en del av den reala ekonomin.

”Om jag nu verkligen tror att vi står inför en fjärde industriell revolution som kommer att vara mer spännande och större än dagens ekonomi, borde jag inte leva som jag lär och vara en del av det bygget?”

Hon vände sig till alla sina klienter i den egna rådgivningsfirman, DRPM, med ett särskilt nyhetsbrev. Där målade hon upp en framtid med en krympande finanssektor, men en allt större och välmående real ekonomi.

En av klienterna, australiensaren Wayne Harburn, hörde av sig.

”Wayne, som varit chef för råvarutradingen på ABN Amro och tjänat tonvis med pengar, höll med mig på alla punkter.”

Wayne Harburn, som ville göra något nytt i livet, hade bestämt sig för att skaffa sig en helikopterlicens och fördjupa sig i flygteknik. Som barn till en australiensisk byggentreprenör hade han en massa kunskap om byggmaskiner och avancerade datorer med sig i bagaget, kunskaper som kom väl till pass när han började bygga egna drönare.

För två år sedan grundade de ett bolag tillsammans med bas i London, H Robotics.

”Vi såg båda att robotar, automation och AI var framtiden, så vi bestämde oss för att bygga en plattform för kommersiella drönare som var kompatibel med vilken ny hård- eller mjukvara som helst. Vi har i princip inga konkurrenter. De flesta drönare idag är leksaker.”

Första kunden, en diamantgruva i Afrika, fick de för cirka 10 månader sedan.

”Vi fick kontakt med dem genom en gemensam vän. Från början ville de ha drönare för övervakning på nätterna för att minska stölderna. Men sedan såg vi snabbat en massa andra användningsområden för vår drönare i deras verksamhet.”

Finansieringsrunda på gång

Idag vet de att deras drönare fungerar, även i värsta tänkbara väder, så nu börjar det bli aktuellt att ta in externt kapital. De planerar att genomföra en A-runda innan årets slut. Minst 10 miljoner pund tänker de sig. Men det är inte riskkapitalbolag i Silicon Valley hon kontaktar.

”Vc-bolagen skippar vi helt. Eftersom vi båda är från finansbranschen vet vi att de är som hajar som bara väntar på att ta en stor tugga av dig. Nej, vi letar efter institutionellt kapital och har varit mycket i Texas, i Austin och Dallas, och berättat vår story. I Silicon Valley tycker de bara att man ska outsourca allt till Kina, gillar mjukvara bättre än hårdvara och ställer alltid frågan – kommer ditt bolag att köpas av Google? Samtal av den typen är inte så konstruktiva.”

Dr Pippa beskriver Austin som det nya Silicon Valley med en extremt stark ekonomi, inte minst till följd av närheten till Mexiko som hon också lyfter fram som ett land på frammarsch. Hon ser också institutionellt kapital från Skandinavien som intressant.

En drönare från H Robotics kostar 25 000 pund idag. För det får kunden den fysiska drönaren, mjukvara och en försäkring under ett års tid som gäller så länge drönaren inte körs manuellt. Allt är byggt i moduler, så om någon del går sönder behöver inte hela drönaren bytas – en del av bolagets hållbarhetstänk.

Med säte i London är hon själv en del av ett Storbritannien som håller på att lämna EU, men Dr Pippa ser inga problem med det.

”Brexit påverkar inte vår verksamhet alls, för vi är inte beroende av några EU-pengar. Men jag tror att London kommer att vara en fortsatt attraktiv stad efter Brexit. Det viktigaste för entreprenörer är skattenivån, och där tror jag att Storbritannien kommer fortsätta att ligga under EU:s nivå. Jag tror inte heller att Brexit kommer att påverka tillgången till kompetent personal.”

Har du fler affärsidéer du vill förverkliga?

”Nej inte ännu”, säger hon och skrattar. ”Först vill jag ta hand om den här.”


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.