Fotograf: Apple Press

De här 5 nyheterna från Apple visar att Steve Jobs-eran är över för gott

Teknikjätten väljer nu att skifta fokus.

När Apples årliga utvecklarkonferens WWDC inleddes var det en sak som stod klart: Steve Jobs-eran är definitivt över.

Apple-grundarens sällsamma strävan efter fulländande finns kvar, men nu skiftar teknikjätten sitt fokus från hårdvara till mjukvara. Under inledningsanförandet presenterades Apples uppdaterade mjukvara som nu ska bli smartare, säkrare och mer hälsosam.

Här Apples 5 största nyheter:

1. Siri blir smartare och mer hjälpsam

I och med lanseringen av iOS 12 senare i år kommer Siri att få sig en uppiffning. Tack vare en ny genvägs-app kommer du att kunna använda dig av förbestämda Siri-uttryck. Om du säger ”hjälp mig slappna av” kan Siri sätta på lugn musik och dimma lamporna. Är du sen till ett möte kan assistenten föreslå att du skickar ett meddelande till den som organiserat mötet för att tala om att du blir sen. Det skriver CNBC.

2. Apple ska hjälpa dig ta kontroll över dina mobilvanor

Apple kommer med funktionen Screen Time att på daglig och veckovis basis erbjuda en sammanfattning av ditt iPhone-användande från veckan som gått. Den visar din totala skärmtid och hur du spenderat den, samt hur länge du scrollat genom specifika appar, hur många gånger du plockat upp din telefon och vilken app som skickar dig flest pushnotiser. Det framgår av ett pressmeddelande

Vill du sedan förändra dina mobilvanor kommer du att kunna sätta upp restriktioner för dig själv – du kan till exempel ställa in hur länge du får använda Instagram varje dag. När du sedan börjar närma dig din gräns kommer Apple tala om för dig att du börjar närma dig din gräns. Det är sedan upp till dig om du vill förlänga tiden eller om appen ska vara utom räckhåll för resten av dagen. 

3. FaceTime låter dig föra gruppsamtal

Den uppdaterade mjukvaran gör det möjligt att konversera med upp till 32 personer i ett och samma FaceTime-videosamtal. FaceTime kommer också att integreras med Messages, vilket gör det möjligt att övergå direkt från en gruppchatt till ett gruppsamtal. Längst ner på skärmen kommer du med hjälp av markörer att kunna se vilka som deltar i samtalet. Den person som pratar kommer sedan automatiskt att få en förstorad markör på skärmen.

4. Apple introducerar interaktiv AR

Apple presenterade ARKit 2 vilket gör det möjligt för flera användare att interagera med augmented reality, AR, på en och samma gång. Två personer skulle till exempel kunna spela schack tillsammans på ett bord med vardera persons mobil som kontroll. Lego visade även upp hur den här tekniken kunde användas för att få en vanlig legokonstruktion att komma till liv, med legogubbar i 3D som springer omkring på bordet. De nya apparna ska komma ut senare i år.

5. Apples ”Measure” gör måttbandet överflödigt

Med hjälp av AR gör Apples nya app Measure det nu möjligt att mäta avståndet mellan två objekt, eller en viss linje längs en yta. Så istället för att använda dig av ett måttband kommer du nu kunna plocka fram din iPhone för att bestämma dimensionen av någonting. Det skriver CNBC.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST