Fotograf: Rick Rycroft/Flickr

Valutastrategen: Svenska kronans ras ”borde till och med väcka en sömning centerpartist”

Historiska bottennoteringar för kronan får Nordea Markets strateg att gå i taket – riktar skarp kritik mot både politiker och Riksbanken.

Värdet på den svenska kronan har de senaste åren minskat kraftigt. Bara det senaste året är värdetappet mot euron över 5 procent.

En fortsatt mjuk penningpolitik med minusränta har starkt bidragit till att dra ned kronan.

Nedgången i valutan är anmärkningsvärd nedgång med tanke på att valutamarknaden brukar vara betydligt mindre volatil än aktiemarknaden.

Läs även: Göran Persson om svaga kronan: ”Innebär i praktiken att vi har extrapris på allt”

Nu riktar Nordea Markets kritik mot både politiker och Riksbanken i en färsk analys.

”Ingen folkvald gör antagandet att ledande personer för centralbanken har gjort ödesdigra val för svensk ekonomi”, argumenterar bankens strateg och syftar på den extremt stimulativa penningpolitiken som Riksbanken för – vilket bland annat drivit upp fastighetspriser.

I början av maj utfrågades Riksbanken av Finansutskottet – där Nordea menar att politikerna uppträtt okritiskt inför det faktum att Riksbanken sänkt räntan till rekordlåga nivåer.

”Finansutskottets utfrågning av Riksbanken i början av maj var en i vanlig ordning platt historia, och från de folkvalda, ett okritiskt närmande av svensk penningpolitik. Istället för att vara en gatekeeper som skyddar svensk ekonomi mot falska profeter så ser man istället ett sammanväxande av lojaliteter.”

”Att EURSEK handlar på sin näst svagaste kurs sedan 1:a VK (första världskriget, red. anm.) borde, kan man tycka, till och med kunna väcka en sömning centerpartist och ställa frågan om Riksbanken verkligen har marknadens förtroende?”

Läs mer: Valutakollapsen: Svenska kronan nådde nyss sin näst lägsta nivå – på 108 år


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.