Superföretaget med duon som tog sneakers till Sverige tar in norska storägare

Norska riskkapitalister kliver in som storägare i e-handelssuccén Sneakersnstuff.

En sneakersafari till New York 1999 blev startskottet för Sneakersnstuff, som gått från en butik på Åsögatan på Södermalm i Stockholm till butiker i Malmö, London, Paris och New York och online-försäljning till över 70 länder.

Med en urstark tillväxt på 35 procent, enligt bokslutet för 2017, och hög andel av försäljningen från e-handel, på omkring 80 procent, är det inte konstigt att bolaget uppvaktats av friare.  

Nu har norska riskkapitalbolaget FSN Capital gått segrande ur en auktionsrunda med en summa där majoriteten sedan återinvesterats i bolaget, enligt ett uttalande från Sneakersnstuff.

Försäljningen är bekräftad hos Bolagsverket men också av vd och medgrundare Erik Fagerlind som uppger sig vara nöjd med värderingen men inte vill kommentera beloppet.

Med ägarfrågan löst väntas fokus framöver ligga på expansionen av Sneakersnstuff.

”Vi har ytterligare butiksöppningar i USA till hösten och undersöker hur vi ska expandera in i Asien nästa år”, säger Erik Fagerlind till Breakit.

FSN Capital har under senare år blivit allt mer aktiva på den svenska marknaden. I våras placerades Bygghemma på börsen, samtidigt som man sedan tidigare driver butikskedjan Kjell & Company.

En av framgångsfaktorerna bakom Sneakersnstuff var att grundarduon Peter Jansson och Erik Fagerlind redan 2002, tre år efter starten, gav sig in i designprocessen. De tog fram en första egen sneaker, en vegansko i hampa.

”För 20 år sedan var sneakers ett tonårsfenomen, nu spänner det över hela livet. Och de senaste fem åren har intresset för det nischade ökat enormt. Alla de här sakerna tillsammans har skapat ett explosionsartat intresse”, sade Erik Fagerlind nyligen till King Magazine, i samband med att entreprenörsduon rankades som allra mäktigast inom svenskt herrmode.

På vår premiumsajt Veckans Affärer Insights kan du läsa mer om hur Erik Fagerlind och Peter Jansson tänkt och jobbat för att göra Sneakersnstuff till ett av Sveriges Superföretag:

Prova Veckans Affärer Insights i 30 dagar

Är du redan prenumerant? Läs här!


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST