ANNONS

Från 1 till 10 000 mätningar i månaden – så kommer framtidens elmätning att se ut

Under de kommande åren ska 5,4 miljoner elmätare i Sverige bytas ut. Nya och högre krav ställs på mätarna som ska sitta i varje röd stuga, lägenhet, och industribyggnad. Med de nya mätarna ges elnätsbolagen bättre förutsättningar att hantera energiomställningen och kunderna kommer att se nya lösningar som gör det lättare bli aktiva användare. Aidon är en av de aktörer som gör detta möjligt.

När teknik- och tjänsteleverantören Aidon startade 2004 var det med en stark tro på att de kunde erbjuda energimarknaden lösningar med betydande mervärden som fokuserar på funktionalitet och prestanda. De hade en stark vision om vad man kan åstadkomma med en smart elmätare som det går att kommunicera med i nära realtid.

"Vi hade en tydlig bild av vart branschen var på väg redan då", säger Fredrik Rex, vd på Aidon i Sverige.

I samband med att Aidon startade pågick en första våg av utrullning av smarta elmätare i det svenska elnätet. När sedan Finland och Norge genomgick samma uppdatering tog Aidon ett ordentligt grepp om marknaden och nu stärker de sin position i Sverige inför den andra vågen.

Aidon

Aidon är en etablerad leverantör av teknik och tjänster för smarta elnät och smart energimätning i Norden. Sedan starten 2004 har de hjälpt elnätsbolag förbättra sin elleveranssäkerhet.

Läs mer om Aidon och deras arbete här!

"Vi har flyttat till större kontor och rekryterar en hel del personal – både för att genomföra de projekt vi redan har på absolut bästa sätt men också för att förbereda inför den stora uppdateringen som det svenska elnätet står inför", berättar Fredrik Rex.

Nya regler ställer högre krav på elnätsbolagen 

Förra året lämnade Energimarknadsinspektionen sitt slutgiltiga förslag om nya funktionskrav på elmätare till regeringen – enligt tidsplanen ska alla vara utbytta i december 2024. De nya kraven handlar bland annat om hur ofta man ska kunna läsa av elmätaren. 

"Enligt de nya kraven ska man kunna mäta energin varje timme, och det ska vara förberett för att mäta varje kvart. I dagsläget samlar många elnätsbolag bara in ett mätvärde i månaden – med de nya kraven kommer mätsystemen att hantera tiotusentals mätvärden i månaden. Det ställer så klart högre krav på våra lösningar", förklarar Fredrik Rex och tillägger:

"Det handlar om att förstå möjligheterna med den nya tekniken och att förädla stora mängder data till användbar information. Vad gör man med all information som tillgängliggörs? Hur kan vi maximera nyttan av investeringen och hur integreras informationen i elnätsbolagens processer? Det är frågor som vi hjälper våra kunder med." 

Industriell IoT – framtiden inom elmätning

En av de stora fördelarna med smartare elmätning är just möjligheterna till realtidsbevakning av elnätet. Fredrik Rex tar ett vanligt strömavbrott som exempel på hur upplevelsen förbättras för alla parter:

"Elnätsbolagen kan få information om ett strömavbrott bara sekunder efter att det hänt, istället för att kunden behöver upplysa dem om det", säger han och fortsätter:

"Säg att ett strömavbrott sker klockan 10 på förmiddagen, men kunden kommer hem 17.30 och kan först då rapportera det. Då behöver man göra en jourutryckning och betala ersättning för tiden det var avbrott. Om elnätsbolagen får vetskap om avbrottet direkt kan de också lösa det direkt. Det blir en win-win för alla."

Ser fram emot de kommande åren

Energimarknadsinspektionen nya krav innebär att det blir lika höga krav på leverantörerna av den smarta tekniken. Något som Aidon ser fram emot att möta.

"Vi har färdiga produkter som är utvecklade och beprövade. Det är stora och långsiktiga investeringar och där erbjuder vi långsiktighet, trovärdighet och trygghet", avslutar Fredrik Rex.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.