Fotograf: Unsplash

Feng-Shui-experten: Så inreder du kontorslandskap utan att de anställda tappar sin ”kraftposition”

Se till att alla medarbetare har en vägg bakom sig oavsett om det är en fysisk vägg, en skärm eller höga växter. Det är bara ett av den svenska Feng Shui-experten Susanna Utbult heta tips för hur kontorslandskap bör inredas. 

Sitter du i ett kontorslandskap utan någon naturlig eller ”konstgjord vägg” uppstår en stor risk för vantrivsel och ökade stresspåslag.

Det hävdar Susanna Utbult, som är ägare och rektor för Nordic School of Feng Shui, men också Feng Shui-konsult och ordförande i Svenska Feng Shui- förbundet.

Det finns enkla biologiska förklaringar till varför vi känner oss mer sårbara och stressade när vi inte har väggar bakom oss.

”Stresspåslaget kommer från när vi var grottmänniskor och behövde vara vaksamma på vad som sker runtomkring oss för att exempelvis inte riskera att bli uppätna av djur”, säger Susanna Utbult.

Hon hävdar att EEG-mätningar visar att det kan räcka med minsta störande moment, som att man överhör någon bakom ryggen, för att det ska ta 10 minuter innan man uppnår full koncentration igen.

Susanna Utbult liknar dagens öppna kontorslandskap vid rena myrstackar.

”Då det sker för mycket runtomkring oss blir det ungefär som myrornas krig på våra tv-apparater och vi blir oroliga.”

Feng Shui är en gammal kunskap som har sitt ursprung i hur man läste naturen och lärde sig att leva i samklang med den.
Susanna Utbult vill inte bara slå ett slag för att alla medarbetare ska få väggar bakom sig, utan vänder sig också mot trenden med stora glaskomplex med fönsterväggar som aldrig tycks ta slut.

”Glaskomplexen gör visserligen att det kommer in mycket solljus, men det blir också lättare att tappa koncentration genom att man sitter och tittar ut på vad som sker på gatan nedanför”, menar hon.

Hon anser att den ofta dåligt uttänkta designen hos dagens kontorslandskap starkt kan ha bidragit till att utbrändhet numera betraktas som en folksjukdom.

Susanna Utbult menar att det är hög tid att arbetsplatser utformas mycket mer efter personerna som arbetar där.

Hon tycker ändå att det finns tecken i en positiv riktning i det att man numera inte bara kan ISO-certifiera företag, utan också få dem Feng Shui-certifierade.

Avalon Hotel i Göteborg och Biofood i Stockholm är exempel på bolag som är på väg att bli certifierade, enligt Susanna Utbult.

Företag som inte är beredda att gå så långt kan ändå förbättra arbetsplatsen med små medel.

En bra tumregel är att ju fler växter desto mer upprensning av luften med damm från alltifrån heltäckningsmattor till datorer.

Andra lite enklare tips för att undvika ökat stresspåslag är att ha större skrivbord.

”För små skrivbord gör att du samlar saker på hög och inte hittar det du letar efter. Den som inte har koll på sina grejer tappar i koncentration och kreativitet, vilket ger förhöjda stresshormoner.”

En lite mer avancerad sak är att takhöjden påverkar.

Låg takhöjd är exempelvis lämpligt för kirurgen som behöver lägga fullt fokus på sin patient, medan kreatörer behöver få högre i tak för att ta ut svängarna.

Susanna Utbult vill också passa på att slå ett slag för kontor där det finns både hög och låg takhöjd så att alla kan få sitt behov uppfyllt.

Ett något mer okonventionellt tips är att undvika vassa kanter på skrivbord.

”Vassa former föder vassa människor.”

Om ingenting fungerar och du känner att du är på väg att gå in i väggen kan det vara läge att be att få bli flyttad till ett lugnare rum för att minska stresspåslaget.

”Det är det ofta värt då det ofta tar många år att komma tillbaka från en utbrändhet.”

5 tips för att undvika att medarbetarna tappar sin ”kraftposition”:

1. Ställ ditt skrivbord med något stabilt bakom dig, gärna en vägg, och när det gäller landskap kan du skapa “väggar” genom att använda skärmar eller höga växter.

2. Har rummet stora glaspartier är det ofta skönt med gardiner i textil som ger möjlighet att både skärma av solljus och aktivitet som sker utanför fönstret. Textil ger också ljuddämpning och trivsel till rummet.

3. Du kan sällan ha för många gröna växter. Genom växter kan du både skapa avskärmning och rena luften från föroreningar. Studier visar att både trivsel och koncentration blir bättre med hjälp av gröna växter på arbetsplatsen.

4. Se till att ditt skrivbord är tillräckligt stort. Ett litet skrivbord gör att du känner dig begränsad och det är lätt att saker och papper samlas på hög. Skrivbord med runda hörn är att föredra då vassa och kantiga miljöer får människor att bli mer spända och stressade.

Det här är en artikel från Veckans Affärer Insights – en digital premiumprodukt från Veckans Affärer. Där får du kvalificerade affärsnyheter, fördjupade artiklar och analyser anpassade till just dina behov.

 

Prova Veckans Affärer Insights i 30 dagar