Fotograf: Collage

Nu löper de fyra techjättarna mot den magiska biljonvärderingen – och tävlingen är helt öppen

Apple ser just nu ut att bli världens första bolag med ett marknadsvärde på 1 biljon dollar. Men det finns tre andra starka kandidater.

Få hade kunnat tro det bara några år sedan, men redan 2018 kan världen se det första bolaget i historien som värderas till en biljon dollar, eller nästan 9.000 miljarder kronor.

Kandidaterna kommer alla från Silicon Valley.

I tisdags gick Microsoft om Alphabet, när det passerade sökjätten i marknadsvärde för första gången på tre år. Wall Streets analytiker spår en fortsatt stark trend för Bill Gates datorbolag, som upplevt en renässans i form av molntjänster. 

Även Jeff Bezos bolag svävar i molnen just nu och ses som en till möjlig kandidat att först nå över den magiska gränsen. Bolaget dominerar inte bara USAs och Europas e-handel, men har också avyttrat en vinstmaskin inom molnteknologi (Amazon Web Services) och ser med Alexa-satsningen ut att bli en pionjär inom röstteknologin.

Det som talar för att Amazon ännu kan hinna före Apple är att bolagets börsvärde har näst intill fyrdubblats sedan 2015, och bara fortsätter att rusa. Det uppnår man genom att följa Jeff Bezos okonventionella strategi att visa väldigt lite vinst, och blåsa upp aktien på förväntingar och ökande försäljning.

Amazons ackumulerade nettovinst sedan 2008 stod i fjol 9,3 miljarder dollar mot Apples 316 miljarder, enligt Di.

Apples ledning i Silicon Valleys interna tävling har varat sedan 2010.

För Apple har det senaste året dock medfört sjunkande Iphone-försäljning. Men ett annat affärsområde har gett bolaget en skjuts på börsen, nämligen Apple Services – där App Store, Apple Pay samt Spotify-konkurrenten Apple Music ingår:

”I senaste kvartalet omsatte segmentet 9,2 miljarder dollar – något mer än Assa Abloy omsatte under hela fjolåret – och Services är därmed Apples näst största affärsområde efter Iphone”, skrev Di:s Johan Wendel i en analys nyligen.

Men även om Apple skulle hinna först, kommer ledningen inte vara långvarig, enligt Wendel: 

”Så – vem hinner först till ett börsvärde på 1.000 miljarder dollar? Troligen Apple, som är närmast. Men får analytikerna rätt i sina prognoser kommer Amazons omsättning att springa om Apples under bolagens innevarande räkenskapsår. Och med dagens värderingsmultiplar innebär det att Amazon snart är ikapp - och förbi”. 

Nuläget i börsligan, 31:a maj:

Apple: $920 miljarder

Amazon: $788 miljarder

Microsoft: $762 miljarder

Alphabet: $759 miljarder

Källa: Yahoo Finance

Den här grafen från Statista via Business Insider visar hur stark uppgången varit för de fyra techjättarna sedan maj 2009.

 

 


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Svenskt lyxluftskepp till Nordpolen – de blåser liv i gammal teknik som skonar klimatet
  2. Tesla-storägaren har i tysthet dumpat nästan alla sina aktier
  3. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  4. Bud på småbolaget får aktien att tokrusa – när börsen hankar sig över nollan
  5. Greta spränger drömgräns, skrotat BNP-mått och världens viktigaste affärsidéer – har du koll på vad som hänt i VA:s värld?
  1. Leif GW efter veckans sanslösa börsklipp: Håller hårt i aktierna – och ska köpa mer
  2. Köpte företaget för 1 krona – nu är han Sveriges senaste miljardär
  3. Turistmeckats bakgård: Övergivna bostäder i Italien säljs nu för bara 10 kronor
  4. Han gjorde som Musk fast decennier tidigare – kusliga likheter mellan dagens superentreprenör och Howard Hughes
  5. ”Digitala uppstickare snor kunderna – medan storbankerna kliar sig i huvudet”

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.