Fotograf: Ulf Skarin

Konsult-vd:n drev ett av Europas mest attraktiva bolag – då tröttnade han och rev ned allt

Torbjörn Eriksson är en av grundarna av ett konsultbolag som utsetts till en av Europas bästa arbetsplatser. Ändå valde han att bygga om hela bolaget.

När allt stod på topp för Torbjörn Erikssons bolag Tenant & Partners tröttnade han och började plötsligt bygga om allt från grunden.

Tenant & Partners är ett konsultbolag som drogs igång för drygt tjugo år sedan. Bolaget sysslar med att utveckla arbetsplatser och en av grundarna, och nuvarande vd, heter Torbjörn Eriksson.

Företaget har under de senaste åren vuxit snabbt, har ett sjuttiotal anställda, omsätter drygt 115 miljoner och har under flera år legat på listan över Europas bästa arbetsplatser.

Men plötsligt bestämde sig Torbjörn Eriksson för att rasera allt det gamla och istället bygga upp bolaget igen – på ett helt nytt sätt. Då väcktes en tanke.

”Tänk om det finns ett sätt att organisera ett företag som tar lika mycket hänsyn till alla intressenter? Till de anställda, våra kunder, ägarna och samhället i stort. Och tänk om det dessutom går att skapa ett företag som utgår ifrån varje medarbetares inre drivkraft?”

”Vi har inte längre kvar några högtravande företagsvärderingar. Forskning visar dessutom att det är helt resultatlöst. Däremot har kunskapen om dina egna värderingar bevisligen en otroligt stor effekt på ett företags utveckling.”

En viktig del av hans plan var också att visa att den här utgångpunkten för att driva företag dessutom är betydligt mer lönsam än den rådande modellen.

”Det finns en trötthet och en längtan efter nya sätt att driva företag på, en stor del av näringslivet idag letar efter en större mening.”

Det låter fantastiskt, men hur gör man det konkret?

”Det finns ingen plan som passar alla, varje företag är en unik levande organism. Men några saker blir viktiga att lyfta fram, till att börja med att rensa bort allt onödigt. Idag lägger vi mer tid på att försöka styra och följa upp än vad vi faktiskt lägger på att lösa uppgiften.”

”Det som sedan krävs när du plockat bort gamla strukturer är en stark gemensam idé kring ett övergripande syfte som är större än oss själva. Och en riktning för hur du ska lyckas landa i visionen.”

Lyssna till hela samtalet med Torbjörn Eriksson i lunchpodden ”Min bästa idé” för att höra mer om hur ett företag skapas utifrån de enskilda medarbetarnas personliga drivkrafter.

Följ Ulf Skarins dagliga luncher på Instagram med personerna vars idéer bygger det nya näringslivet.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST