Göran Persson var Sveriges statsminister 1996 - 2006 Fotograf: Bertil Ericsson / TT

Göran Persson om svaga kronan: ”Innebär i praktiken att vi har extrapris på allt”

Investerare borde hålla koll på kronan, den italienska regeringsbildningen, och inte minst Donald Trumps twittrande. Det tycker förre statsministern Göran Persson. ”Ni ser det direkt på börskursen. Ni ser det på den politiska debatten. Han sätter verkligen dagordningen”, säger han.

 

Göran Persson oroas av USA:s president Donald Trump och hans utspel kring bland annat frihandeln och situationen i Nordkorea. Det berättade han från scen på crowdfundingbolaget Pepins delägarträff i Stockholm i slutet av maj.

”Nu skjuts det från höften, och det skjuts snabbt”, sade han.

Trumps twittrande påverkar Sverige, menar Göran Persson som var statsminister mellan 1996 och 2006 men i dag bland annat är konsult på JKL, styrelseordförande för LKAB, styrelseledamot i Ålandsbanken och investerar i mindre företag genom det egna bolaget Baven AB.

”Donald Trumps twittrande är ett hot mot tiotusentals svenska jobb”

Om det finns stöd för Trumps linje i senaten och kongressen är förvisso oklart. Men sättet som presidenten driver frågorna är något nytt, konstaterade den tidigare statsministern.

”Det är oförutsägbart, men med ett våldsamt genomslag. Ni ser det direkt på börskursen. Ni ser det på den politiska debatten. Han sätter verkligen dagordningen. På ett sätt en imponerande insats, men väldigt farligt.”

Få länder är så sårbara för Donald Trumps nålstick på frihandeln som Sverige, eftersom landets ekonomiska styrka i egenskap av en liten exportberoende nation bygger på just frihandeln, enligt Göran Persson.

”Donald Trumps twittrande varje morgon är ett hot mot tiotusentals svenska jobb, om han gör verklighet av dem. Faller de jobben, då faller det andra också i samhället, och så går spiralen nedåt”.

”Vi är på väg in i ett läge med låg ränta och fallande konjunktur”

Göran Persson delade även med sig av syn på Sveriges ekonomiska förutsättningar. Kronan, som de senaste åren har tappat rejält mot euron, kommer fortsatt att vara svag, spår han.

”Jag tycker det är bedrövligt. Det innebär ju i praktiken att vi har extrapris på allt vi gör och får betala extra mycket för allt vi köper från andra”, sade han och tog upp att det på kort sikt förvisso kan vara bra för exporterande företag men också leda till att de blir slöa av framgången.

I nästa mandatperiod tror han på en konjunkturnedgång. Samtidigt menar han att Riksbankens möjligheter att sänka räntan för att parera nedgången är uttömda.

”Ska vi säga att vi går ned till minus två procent och betala folk ordentligt för att de lånar på banken? Det blir en absurd ekonomisk situation och vi är på väg in i ett sånt läge, med låg ränta och fallande konjunktur.”

De fortsatt låga räntorna kommer samtidigt att göra det attraktivt att investera på börsen, menar han.

En underskattad makroekonomisk fråga som Göran Persson tycker att man ska följa är den italienska regeringsbildningen, på grund av dess effekter på eurozonen och i förlängningen Sverige.

”Italien är ett våldsamt underskattat land med en stor ekonomi”, sade han och fortsatte:

”Nu går Italien in i ett läge med en vidlyftig löfteskarusell. Den kan pressa hela eurozonen. Om Italien får den politik som koalitionen lovat då skakar euron. Då blir Italien ett stort Grekland, enkelt uttryckt.”

Som investerare tycker han att man noggrant ska följa utvecklingen i italienska banker:

”För de är inte så väldigt reformerade för att uttrycka det försiktigt.”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST