Charlie Munger och Warren Buffett Fotograf: AP Photo/Nati Harnik

De väntas ta över livsverket när världens främsta investerare kliver av tronen

Warren ”Oraklet från Omaha” Buffett fyller 88 år i augusti och hans vapendragare Charlie Munger är 94 år. Duon har i Berkshire Hathaway skapat ett av världens högst värderade bolag och nu pekar det mesta på att en ny duo tar över.

Warren Buffett får tusentals människor att vallfärda till delstaten Omaha varje år för Berkshire Hathaways traditionsenliga bolagsstämma. Men frågan är hur länge han orkar med tanke på att han fyller 88 i augusti.

Ett tecken på att åldern kanske ändå börjar ta ut sin rätt är att Berkshire Hathaway inte har infriat Wall Streets förväntningar åtta kvartal på raken och redovisade en förlust på drygt 1 miljard dollar för Q1.

Ett annat att det rationella affärssnillet - antingen skämtsamt eller allvarligt - har börjat förlita sig på vidskeplighet genom att alla åttor – fyller 88 i augusti 2018 – får honom att vilja leta förvärv i Asien där åtta är en tursiffra.

Ett tredje att kassakistan rymmer sanslösa 109 miljarder dollar trots att Berkshire Hathaway kraftigt utökade Apple-innehavet under Q1.

Förr eller senare kommer fysikens lagar att sätta stopp vare sig Warren Buffett vill det eller ej.

Vid senaste bolagsstämman gjorde Warren Buffett sitt yttersta att ducka för frågan genom att i stället prata om den ”stora bilden”, investerarprinciper och operativa verksamheten, men faktum är att han redan i ett brev till aktieägarna 2014 utpekade Ajit Jain och Greg Abel som tronföljare.

Synen att det ändå blir Ajit Jain och Greg Abel som får ta över stärktes med besked i januari då Warren Buffett utökade duons ansvar genom att bland annat låta Ajit Jain få rollen som vice ordförande för all försäkringsrelaterad verksamhet, medan Greg Abel fick en motsvarande post för all icke försäkringsrelaterad verksamhet.

Efter utnämningen i januari leder duon drygt hälften av Berkshire Hathaways 90-talet operativa bolag.

Efter att bland annat ha rott hem NV Energy-affären på 5,6 miljarder dollar har Warren Buffett kallat Greg Abel en riktig fena på att göra ”avslut”.

Parallellt har Ajit Jain bland gjort sig ett namn i försäkringsvärlden genom att införa policys för att täcka ovanliga risker. Dessutom skickade Warren Buffett ett e-postmeddelande till en Forbes-reporter för några år sedan med budskapet att han (Ajit Jain) är ”smartare än sin chef – Warren”.

Och så sent som vid den förra bolagssstämman sade Warren Buffett att Ajit Jain har ”tjänat mycket mer pengar för Berkshire än han själv.”

Så vilka är då dessa båda herrar?


Ajit Jian och Greg Abel Foto: AP Photo/Nati Harnik

Ajit Jain växte upp i den indiska kustdelstaten Orissa och har examen inom mekaniskt ingenjörskap från IIT Kharagpu 1972.

Därefter arbetade han som säljare vid IBM:s dataprocessverksamhet i Indien 1973-1976. Där visade han snart framfötterna och utsågs till regionens ”Rookie of the Year”.
Han förlorade dock jobbet då IBM lade ned i Indien 1997 och på grund av rådande lagstiftning inte fick låta personalen ta över.

Efter flytt till USA året efter och MBA-examen vid Harvard blev det jobb vid konsultjätten McKinsey.

Ajit Jain återvände till Indien i början av 90-talet och gifte sig där, men då frun föredrog att bo i USA blev det återigen jobb på McKinsey.

Där blev han headhuntad till Berkshire Hathaway av en tidigare chef.

Även om hans liv tycks kantat av studie- och yrkesframgångar har han drabbats av en personlig tragedi i det att sonen lider av en sjukdom som får musklerna att förtvina.
Det har också gjort att han har startat Jain Foundation i Washington som ett försök att bekämpa åkomman.

Greg Abel är en 56-årig affärsman från Edmonton i Kanada som har läst till revisor vid University of Alberta för att sedermera arbeta vid Pricewaterhousecoopers kontor i San Francisco.

Därefter övergick han till geotermiska elproducenten CalEnergy och då bolaget köpte Midamerican Energy 1998 och även tog det företagsnamnet köpte Berkshire Hathaway en majoritetspost året efter.

Sedan dröjde det till 2008 innan Greb Abel utsågs till vd för MidAmerican och därefter bytte bolaget namn till Berkshire Hathaway Energy 2014.

Om det blir som allt ändå talar för kommer Ajit Jain och Greg Abel att ta över ett anrikt bolag som förra året bestod av nära 380 000 medarbetare med en omsättning på sanslösa 242 miljarder dollar.

Det som kom att bli Berkshire Hathaway grundades 1839 av textilentreprenören Oliver Chace.

Han drev bland annat Valley Falls Company som kom att bli föregångare till Berkshire Hathaway då Warren Buffett tog över såväl ledning som styrning av det krisdrabbade bolaget 1965.  

Resten är som man brukar säga historia.

I maj hade Warren Buffett en beräknad nettoförmögenhet på 83,4 miljarder dollar och även om han enligt Forbes hunnit med att ge bort 32 miljarder dollar under karriären - och då främst till Gates Foundation - drivs han av en övertygelse om att han kan göra mer för eftervärlden genom att låta pengarna arbeta.

Charlie Munger, som Warren Buffett första gången sprang på vid en middag 1959, har ägnat sig åt så mycket filantropi att hans beräknade nettoförmögenhet låg på blott 1,7 miljarder dollar den 23 maj.

Det har funnit och finns självklart utmanare om tronen och alla miljarder.

Ett exempel är att Troy Bader utsågs till vd för den gigantiska restaurangkedjan Dairy Queen i samma veva som Ajit Jain och Greg Abel fick vice ordförande-poster.

Många aktieägare är övertygade om att ”oraklet” har successionsordningen klar och författaren till ”Warren Buffet´s Successor: Who It is and Why it Matter” tillika pensionerade hedgefondchefen, Jeffrey Matthews, tycker att det är hög tid att han ger besked.

”Till slut blir det ändå en övergång, så varför inte ge aktieägarna en bättre bild av hur det kan se ut och tillåta dem att skifta fokus till det nya teamet som så småningom kommer att vara på plats”, säger han till USA Today.

Den sedan länge sittande styrelsemedlemmen Ron Olson ha sagt till Yahoo Finance att han anser att duons nya roller minskar pressen på Warren Buffett, medan författaren till ”Berkshire Beyond Buffett: The Enduring Value of Values”, Lawrence Cunningham ”inte kan komma på två människor som är mer lika Warren Buffett än Greg och Ajit”.

Det som förenar dem är en rationell och därmed icke-emotionell approach till att fatta affärsbeslut, utse chefer och annat samtidigt som man är ytterst pålitliga.

Duon anses också ha fyra gemensamma nämnare som Warren Buffett värdesätter högt

”Etik. Hjärna. Förmåga. Och de blöder Berkshire.”

Det som möjligen kan tala emot Ajit Jain är att han redan är 66 år med tanke på Warren Buffett i sitt brev till aktieägarna 2014 skrev att ”Våra direktörer tänker sig också att en tillträdande vd ska vara relativt ung, så att han eller hon kan hålla på länge”.

Här bör man dock lägga stor vikt vid ordet ”relativt” ung.

I brevet till aktieägarna 2015 finns passagen ”Next 50 Years at Berkshire” där Warren Buffett beskriver hur både han och styrelsen anser sig ha funnit rätt efterträdare och att det handlar om en man som redan arbetar för bolaget, kan driva det i minst 10 år, inte går i pension vid 65 och är vaksam och fast besluten att skydda sig mot de tre dödssynderna ”arrogans, byråkrati och självbelåtenhet.”

Då det gäller den sprängfyllda kassakistan har Warren Buffett varit tydlig med att han vill att pengarna investeras för att sedan återinvesteras i Berkshire Hathaway i stället för att delas ut till aktieägarna.

Med manegen krattad för Ajit Jain och Greg Abel återstår bara att se vem som ska ikläda sig rollen som Charlie Munger och fortsätta att spela andrafiol som vice ordförande.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST