Fotograf: Junge, Heiko

Norwegian skrotar direktlinjer från Stockholm till USA – skyller på nya flygskatten

Flygbolaget Norwegian stänger ned flyglinjer från Stockholm till San Francisco och Las Vegas. "Till stor del beror det på flygskatten", säger informationschef Charlotte Holmbergh Jacobsson.

Från och med den kommande vintern avslutar Norwegian flygningar från Stockholm till Las Vegas och Stockholm till Oakland, San Francisco.

Enligt bolaget ställs flygen in på grund av ett antal olika orsaker men att den främsta är den omdebatterade flygskatten, som började gälla från och med april i år.

Norwegian säger sig också vara missnöjda med politikerna för att inte vilja göra Arlanda till en hubb för långdistansflyg. 

”Till stor del beror det på flygskatten, men också på en allmän politisk ovilja för att satsa på och utveckla linjenätet i Sverige”, säger informationschef Charlotte Holmbergh Jacobsson, till Sveriges Radio.

Finansmarknadsminister Per Bolund menar dock att Norwegians bekymmer inte kan spåras till flygskatten, och att flyget även har skattefördelar på andra områden.

”Flyget är sedan tidigare subventionerat genom lägre moms och undantag från bränsleskatter. Trots detta verkar Norwegian ha så dålig lönsamhet på vissa linjer att de inte klarar av den senaste tiden uppgång i bränslepriser. De behöver nog snarare se över hur de sköter sina affärer än skylla det på en i sammanhanget låg flygskatt”, säger Per Bolund i en skriftlig kommentar till Ekot.

Opinionsundersökningar har visat att en stor del av svenskarna är positivt inställda till införandet av flygskatten. 


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant