Fotograf: Pontus Lundahl/TT

Undersökning: 2 av 3 unga svenskar känner inte till den viktigaste principen för att få pengar att växa

Oroande många unga saknar kunskap om ränta-på-ränta-effekten. Unga Aktiesparares ordförande Tove Zander betonar vikten av att sätta igång med sparandet i tid – och listar sina bästa tips.

Legendarinvesteraren Warren Buffett brukar säga att den gör allt jobb åt honom.

Ränta-på-ränta effekten så klart.

En ny undersökning genomförd av Swedbank i samarbete med Sifo och Unga Aktiesparare visar att hela 65 procent av svenska ungdomar mellan 18 och 25 år inte känner till den grundläggande investeringsprincipen.

Ränta-på-ränta effekten

Det sägs att Albert Einstein ska ha kallat fenomenet med ränta på ränta för världens åttonde underverk. 

När du placerar dina pengar och får avkastning på dina insatta pengar, innebär det att du vid årets slut har mer pengar på kontot än vid årets början. Påföljande år får du inte bara avkastning på kapitalet du satte in från början utan även på avkastningen som placeringen genererat.

Därav kan även små och regelbundna insättningar resultera i stora summor på längre sikt, tack vare ränta-på-ränta effekten.

Och enligt Tove Zander på Unga Aktiespararna, är det ett stort hot mot unga svenskars privatekonomi att de inte känner till "världens åttonde underverk". 

”Om så få vet vad ränta-på-ränta effekten är, hur ska man då förstå att man måste spara på ett annat sätt?”, frågar sig Zander, intresseorganisationens vd.

Trots att undersökningen pekar på positiva siffror kring ungdomarnas allmänna sparande – tre fjärdedelar uppger sig spara aktivt – behövs mer upplysning kring hur man maximerar besparingarna på sikt.

I dagsläget har de flesta unga sina pengar liggandes på sparkonto. Omkring 60 procent av de 1 059 som svarade sa att de sparar mest i aktiefonder, gentemot 75 procent via sparkonto och omkring en tredjedel i aktier.

MISSA INTE: ”Kvinnor behöver skaffa sig ett ekonomist självförtroende, och sluta se hindren i aktiesparande”

Skillnaden mellan de olika sparformerna ökar med tiden, påpekar Zander.

”Man har alla förutsättningar att få en jättefin avkastning på de här pengarna, men man vet inte hur för man förstår inte nyttan av ränta-på-ränta och långsiktigt sparande.”

De som inte sparar i aktier tycker att det verkar riskfyllt och svårt, visar undersökningen. Men för att sätta igång ”måste man sluta med ursäkterna”, säger Zander, syftandes till just indexfonder och aktier.

”Se till att ha fem till sex olika aktier inom olika branscher så att du får en bra riskspridning.”

Även om ens aktieinvesteringar skulle tappa värde genom en börskrasch, brukar man ha ”jättefin uppsida på lång sikt”, menar Zander och tillägger:

”Aktiesparandet är ingen ’quick fix’, utan man ska alltid gå in med inställningen att spara minst 10 år.”

Swedbank, Sifos och Unga Aktiespararnas undersökning pekar också på att kön och det hushåll man växer upp i är stora vattendelare mellan dem som sparar i aktier och de som inte gör det. För att minska gapet, vill Zander att skolorna tar större ansvar för att lyfta alla ungdomars privatekonomiska kunskap i tidig ålder.

”Så att ränta-på-ränta effekten kan få maximal nytta för alla.”

Unga aktiespararna listar fem så kallade ”gyllene regler” för att sätta igång med sparandet:

  • Förstå vad du köper
  • Håll dig informerad
  • Spara långsiktigt
  • Spara regelbundet
  • Sprid risken

Läs även: ”Jag tjänar pengar på 15 olika saker samtidigt – det borde du också göra”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST