Fotograf: Zound Industries press

Medgrundaren av svenska tech-raketen Zound Industries sparkas från sitt eget bolag

Konrad Bergström, entreprenören bakom hörlurssuccén Urbanears, får foten av den egna styrelsen.

Hörlursföretaget Zound Industries ger nu grundaren Konrad Bergström sparken med omedelbar verkan då han ska ha gett konfidentiell information till utomstående parter.

"Det här är en olycklig situation, men baserat på vad som har kommit till vår kännedom är vi tvungna att vidta lämpliga åtgärder. Konrads handlingar strider starkt mot Zounds värderingar och uppförandekod, säger vd Pernilla Ekman i ett pressmeddelande.

Styrelseordförande Tommy Jacobson säger också att ledningen har fullt stöd från styrelsen och huvudägare i beslutet att sparka Konrad Bergström.

Nyligen rapporterade Di Digital med hänvisning till uppgifter från källor att Marc Wallenberg, son till Marcus Wallenberg, tillsammans med en grupp investerare lagt ett indikativt bud på Zound Industries. Med i gruppen fanns bland annat Konrad Bergström som sitter på sju procent av aktierna i bolaget.

Läs mer: Doldisen inom Wallenbergssfären tar plats i rampljuset – lägger miljardbud på Zound

I media har det beskrivits som en maktkamp mellan Konrad Bergström och storägaren Tommy Jacobson som äger 16 procent av Zound. Jacobson sägs dock styra över totalt 35-40 procent av bolaget indirekt, via fullmakter och allianser.

Konrad Bergström grundade bolaget hösten 2008 ihop med bland andra kompisen Kenneth Schönborg.

Zound Industries är mest kända för hörlursvarumärket Urbanears. Bolaget säljer även Marshall-högtalare genom ett licensavtal med brittiska tillverkaren.

Under 2017 var försäljningen på 1,4 miljarder kronor den högsta i bolagets historia, varav majoriteten av intäkterna kom från Marshall-delen av affären.

Zound Industries uppges vara på väg till Stockholmsbörsen, enligt medieuppgifter, i vad som spås bli en av de hetaste kommande tech-noteringarna.

Läs även: Därför rekordväxer hans bolag (VA Case från 2014)


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant