Biografen Penthouses. Fotograf: Skärmdump Axxonen Properties

Nu lägger lyxbyggaren ned hela verksamheten: “Våra lägenheter är inte säljbara”

Bostadsutvecklaren Axxonen lägger ned hela sin verksamhet enligt ett besked till investerarna sent igår eftermiddag. Det framgår av ett mejl som E55 tagit del av.

"Vi har gjort vårt yttersta, inklusive att försöka omförhandla avtalsvillkoren med säljaren och pröva alternativa affärsmodeller, tyvärr är vi nu i ett läge där vi måste lägga ner både projektet och vår verksamhet. Våra lägenheter är inte säljbara på ritning till kommersiellt gångbara marginaler i dagens marknad", framgår det av mejlet.

Läs även: Tvärstopp för nyproduktioner – nu väntar byggkris i höst

Beskedet ges efter att dotterbolaget Axxonen Properties Management i förra veckan försattes i konkurs. I samband med det meddelade Oscar Properties att man börjat planera för att ta tillbaka och själva genomföra projektet Biografen Penthouses.

Förutom Biografen Penthouses har Axxonen Kungsholmsprojektet Altitude som läggs ned. Efter förhandling med säljaren Centria återgår projektet till säljaren och Axxonen får tillbaka halva handpenningen samt hälften av de utlägg som Altitudes projektbolag haft för stämpelskatt och lagfartskostnader. Därmed begränsas förlusten till 12 miljoner kronor, skriver Axonnens vd Markus Klasson, enligt E55.

"Om återgång till säljaren ej verkställs kan i värsta fall ytterligare kostnader uppstå och förlusterna bli större än de upparbetade kostnaderna på drygt 17 miljoner kronor", står det samtidigt i en bilaga till mejlet. Investerarna uppmanas att lämna svar senast 8 juni.

Axxonen beskrivs bland annat ha tagit in 20 miljoner kronor i lån till projektet Altitude via crowdfundingplattformen Tessin. Dessutom har Tessin-investerare köpt preferensaktier i Axxonen för 50 miljoner kronor.

Läs också: ”Bokrasch redan inom 1 år – om inte de här sakerna görs nu”


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.