Fotograf: VA/YouTube

Löfven i VA-intervju: ”Jag tror inte på dem som säger att hälften av jobben kommer att försvinna på grund av digitaliseringen”

Veckans Affärer möter statsminister Stefan Löfven i en videointervju med anledning av den nya debattantologin "Diagnos Sverige – om framtidens hälsa” som kommer ut i dag. 

Löfven medverkar i antologin tillsammans med ledande forskare, politiker och näringslivsföreträdare som Stefan Fölster, Fredrika Gullfot, Martin Ingvar, Darja Isaksson, Annie Lööf och Gunhild Stordalen.

Som grundare och ordförande för Nationella innovationsrådet – vilket har till uppgift att utveckla Sverige som innovationsnation och stärka landets konkurrenskraft – har Stefan Löfven valt att prioritera livsvetenskapsfrågorna, ett område där statsministern menar att Sverige varit starkt traditionellt sett.

”Här finns väldigt många fördelar och det är därför regeringen också vill satsa ytterligare på det här området, så att vi återigen kan ligga i framkant inom life science”, säger Stefan Löfven till Veckans Affärer.

När du ser tillbaka på Nationella innovationsrådets mål, vad har ni uppnått?

”Vi tog ju först tag i riskkapitalfrågan och tittade på det statliga riskkapitalet och struktureringen av det. Det visade sig vara ganska svårt att förstå, vilket innebar att entreprenörer och innovatörer hade svårt att få ta del av statligt riskkapital. Så det har vi nu inte bara utrett utan även strukturerat om. Så nu har vi ett nytt bolag som heter Saminvest AB som ska vara mycket, mycket mer tillgängligt för innovatörer och entreprenörer.”

Finns det något som talar för att vi befinner oss i en revolution med den digitalisering, robotisering och artificiella intelligens som alltmer genomsyrar vårt samhälle?

”Våra arbetsplatser, vår arbetsmarknad och samhället i övrigt påverkas naturligtvis. Vi ser många fördelar men också en del utmaningar. Men jag tror inte på dem som säger att hälften av jobben kommer att försvinna på grund av digitaliseringen”, säger Stefan Löfven.

”Men visst, det kommer att ske förändringar, och därför är det återigen så oerhört viktigt att vi har en kontinuerlig dialog mellan olika aktörer i samhället så att vi gör den omställningen tillsammans. Det blir en förändring men det finns jättemånga möjligheter i detta.”

Se hela intervjun (4 min 43 s) med Stefan Löfven:


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST