ANNONS
Christian Helmström, platschef på Peab

Så viktigt är ledarskapet för resultatet – ”Jag känner mig tryggare i chefsrollen nu”

Ett långsiktigt och konsekvent arbete med ledarskapsutbildning på alla nivåer – det har Peab satsat på de senaste fem åren. "Vårt ledarskapsprogram har verkligen stärkt mig", säger Christian Helmström, platschef på Peab.

Peab är familjeföretaget som, i snart 60 år, har varit med och byggt Sverige. Från början var de två bröder – i dag är de mer än 15 000 medarbetare. För att bibehålla den familjära känslan när företaget växer är värdegrunden ständigt närvarande, och för att lyckas med det så blir det goda ledarskapet centralt. Där behövs en målmedveten satsning, kontinuerligt arbete, tydlighet i beslut och en insikt i vad det är som gör skillnad i såväl affärsresultat som i det mellanmänskliga. 

Med utgångspunkt i sin värdegrund JUPP – jordnära, utveckling, pålitlig och personlig, bestämde sig Peab för fem år sedan för att satsa mer på ledarskapet i organisationen. De ville ha en utbildning där cheferna tränas för den miljö som de ska verka i – en integrerad del av arbetsvardagen. Genom ett samarbete med utbildningsföretaget Mindset har de lyckats med det. 

"Om man verkligen vill göra skillnad och skapa beteendeförändring som syns på sista raden krävs insikt, tillit, kontinuitet och hårt arbete på samtliga nivåer. Såväl i skapandet av innehåll, i klassrummet och i uppföljningen med statistik som stödjer", säger Mindsets vd Jonas Hedin. 

Mindset

Med 20 års erfarenhet i branschen är Mindset ett av Sveriges största och ledande utbildningsföretag inom Ledarskap, Projektledning, Kommunikation och Affärsmannaskap.

Läs mer här! 

"Ledarskapsutbildningar blir ofta en slags labbmiljö och det har vi undvikit. Jag har svårt att se hur vi skulle kunna hittat en bättre partner än Mindset", säger Anders Berge, Head of People & Organisation på Peab.

Platschef Christian Helmström är en av de över 2 000 chefer som gått utbildningen. Han berättar att det har gjort honom säkrare som ledare:

"Som nybliven chef är man inte alltid helt trygg i sin roll – utbildningen har verkligen stärkt mig. Dessutom har jag fått chansen att bli chef i ganska unga år", säger han och fortsätter:

"Programmet har en väldigt bra sammansättning av deltagare. Vi diskuterade verkliga exempel och fick stort utbyte av varandra."

Vad var det bästa med utbildningen?

"Vi pratade mycket om att ta tid till reflektion, hur viktigt det är för sin fortsatta utveckling. En del av programmet var att skapa en plan för vidareutveckling – det kommer jag alltid att ha med mig."

Målsättningen med utbildningen är att hela organisationen ska tala samma ”språk”, på så sätt blir det lättare att förstå varandras situation. Därför har Peab och Mindset involverat chefer på olika nivåer och arbetat med det både innan, under och efter utbildningen. 

Anders Berge, Head of People & Organisation på Peab

"En chef i koncernledningen ska tala samma språk som en platschef på ett bygge. Det gör att vi inte fastnar i siffror utan också kan prata om hur vi kommer framåt", säger Anders Berge.

Hur bidrar ledarskapet till att ni bibehåller er företagskultur?

"Ett så stort bolag som Peab blir inte lönsamt utan bra ledare. Det är de som sätter tonen för hela arbetsplatsen och i förlängningen också kundernas upplevelse", avslutar Anders Berge.

Lär mer här


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Proffsens varning: Sälj de här 7 aktierna innan det är för sent
  2. Jättelik SAS-strejk rycker närmare – kunder erbjuds omboka sina biljetter
  3. Rekordkvartal får specialisten att rusa på börsen – allt om dagens rapporter
  4. Trump ställde Twitters vd till svars i Vita huset: Varför krymper min följarskara?
  5. Är fri frakt på väg bort inom e-handeln? Zalandos helomvändning kan vara början till slutet
  1. Proffsens varning: Sälj de här 7 aktierna innan det är för sent
  2. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  3. Tesla-storägaren har i tysthet dumpat nästan alla sina aktier
  4. Svenskt lyxluftskepp till Nordpolen – de blåser liv i gammal teknik som skonar klimatet
  5. Jättelik SAS-strejk rycker närmare – kunder erbjuds omboka sina biljetter

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.