Fotograf: Luca Bruno/AP

Netflix blev just större än Disney – grundaren håvar in miljarder på börsrallyt

Netflix-aktien har rusat med 75 procent bara i år och har därmed passerat Disney i börsvärde. Det har också gjort att Netflix vd och medgrundare Reed Hastings ökat sin förmögenhet med drygt 1,4 miljarder dollar sedan årsskiftet – trots att han bara äger 2,5 procent av bolaget.

”Vi konkurrerar med sömn”.

Det uttalandet fällde Netflix vd och medgrundare Reed Hastings våren 2017.

I samma veva gjorde han klart att han inte känner sig bekymrad över konkurrenter som Amazon och HBO då marknaden för streamingbaserade tv-tjänster är så ”enorm”.

Med tanke på bolagets minst sagt explosiva utveckling tycks det ligga något i det han säger.

För efter att Netflix meddelat att man har 48 miljoner prenumeranter i 40 länder 2014 är dagens siffra uppe i 125 miljoner prenumeranter i 190 länder. 

Under samma period har omsättningen mer än fördubblats från 5,5 miljarder dollar till 11,7 miljarder dollar. 

Reed Hastings har blivit rejält rik på kuppen.

För efter att han blev medlem av ”dollarmiljardärsklubben” 2014 då Netflix-aktien passerade drygt 400 dollar och aktien därefter splittades upp i sju delar i juli 2015 har kurvan pekat stadigt uppåt.

Redan i mars 2017 hade förmögenheten stigit till 1,2 miljarder dollar.

Vid samma tidpunkt året efter steg den till 1,8 miljarder dollar och därefter till 2,2 miljarder dollar i september 2017.

Även om Reed Hastings är erkänt pigg på att sälja andelar och bara har kvar 2,5 procent av Netflix aktier har förmögenheten ökat med 1,4 miljarder dollar till 3,6 miljarder dollar enbart i år. Det rapporterar Forbes.

Reed Hastings är långtifrån den snåla typen och har redan hunnit satsa 100 miljoner i en filantropisk fond inom utbildningsområdet.

Förutom att investerarna är nöjda med företagets tillväxt både vad gäller användare och omsättning har Netflix vunnit Oscar för dokumentärerna ”The White Helmets ” och ”Icarus”.

Men det har inte alltid varit guld och gröna skogar.

Då Reed Hastings offentliggjorde Netflix planer på att separera DVD-verksamheten med streamingtjänsten i oktober 2011 revolterade kunderna och aktien föll med 75 procent.

Sedan dess har Netflix investerat rejält i eget innehåll – Netflix original – med flera världssuccéer som ”Orange is the New Black” och ”The Crown”.

Den snabba aktieutvecklingen har fått den politiska och finansiella kolumnisten tillika entreprenören Erich Reimer att kalla Netflix-aktien en bubbla.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST