Fotograf: Amazon press

Amazons dundertabbe – AI:n Alexa spelade in parets privata konversation och skickade till kollega

En kvinna i Portland har kontaktats av sin mans kollega efter att Amazon AI:n Alexa spelat in och skickat en privat konversation mellan kvinnan och hennes make. Amazon har bekräftat det hela, bett om ursäkt och kommit med en närmast osannolik förklaring.

I januari hade 1 av 6 amerikaner eller 39 miljoner människor en så kallad ”smart högtalare” – en högtalare med inbyggt AI-system, enligt en rapport från NPR och Edison Research.

Det motsvarar en ökning med 128 procent jämfört med förra året.

Amazon-högtalaren Echo med AI:n Alexa låg allra längst fram med en marknadsandel på 11 procent, medan Google Home hade blott 4 procent av marknaden.

Men även om Amazons högtalare dominerar marknaden så är det nog hög tid att fråga sig hur smart AI:n egentligen är.

Bakgrunden är att en kvinna i Portland har blivit kontaktad av sin mans kollega efter att parets Alexa-baserade högtalare har spelat in och skickat en privat konversation mellan kvinnan och hennes make.

Händelsen, som har rapporterats av den Seattle-baserade nyhetstjänsten KIRO-7, har gett vatten på kvarn åt de som är skeptiska till att de ”smarta högtalarna” befinner sig i ett ständigt lyssningsläge.

Amazon bedyrar att händelsen är högst ovanlig och har också kommit med en närmast osannolik förklaring till densamma.

1. Högtalaren ska ha ”vaknat till” efter att något i bakgrundskonversationen ska ha påmint om ordet Alexa.

2. Därefter ska något i den fortsatta konversationen mellan kvinnan och hennes make tolkas som ett besked om ”sänd meddelade”.

3. Alexa ska ha frågat ”till vem?”

4. Sedan ska Alexa ha tolkat bakgrundskonversationen som en person i kontaktlistan.

5. Därefter ska Alexa ha nämnt personens namn och tolkat bakgrundskonversationen som en bekräftelse på att skicka konversationen.

I sitt svar till KIRO-7 ger Amazon också följande besked:

”Trots hur osannolik den här händelsekedjan är så utvärderar vi möjligheter för att göra liknande fall än mer osannolika.

Samtidigt smider Amazon fler Alexa-planer.

Så sent som förra månaden har jätten ansökt om ett patent som förvandlar Alexa till samma personaliserade och rekommendationsbaserade algoritm som gör att våra online-upplevelser numera bombarderas av personaliserade annonser.

Även om Amazon har bekräftat misstaget med högtalaren och bett kvinnan om ursäkt på sina bara knän så låter hon sig inte imponeras.

Amazon som drivs av världens rikaste man, Jeff Bezos, med en beräknad förmögenhet på 133 miljarder dollar per den 28 maj, har nämligen vägrat att betala tillbaka pengarna för högtalaren som hon ”aldrig någonsin kommer att koppla in igen.”

Läs även: ”Alexa, finns gud?” – Engelska kyrkan lanserar röststyrd app för icke-troende


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST