Fotograf: Pixabay

Mitt i plastjakten – nu tar svenska mångmiljardärerna strid för sina sugrör

”Våra plastsugrör påverkar miljön mycket mindre än de flesta alternativ för dryckesförpackningar”, hävdar Tetra Pak.

Intresset och medvetenheten kring plastens utmaningar har fullständigt exploderat sedan förra sommaren. En rad händelser, rapporter och tv-program, som David Attenboroughs serie Blue Planet II på BBC, har eldat på.

Inte mindre än en fjärdedel av plasten används idag av förpackningsindustrin, enligt en rapport från Ellen Macarthur Foundation.

Men medan såväl Storbritannien som Kalifornien planerar lagstiftning för att förhindra användningen av plastsugrör sätter sig förpackningsgiganten Tetra Pak, med huvudkontor i Schweiz, på tvären.

Bakom Tetra Pak finns den svenska familjen Rausing – som innehar fyra av topp 10-platserna på VA:s lista över svenska miljardärer: Hans Rausing med en förmögenhet på 101 miljarder kronor, Jörn Rausing (59 mdkr), Finn Rausing (57 mdkr) och Kirsten Rausing (57 mdkr).

Läs mer: Hela listan: Sveriges alla miljardärer 2017

I ett brev till sina kunder, som Financial Times tagit del av, skriver Tetra Paks försäljnings- och marknadschef Charles Brand följande:

”Vi kommer att fortsätta att framföra för politiker, lagstiftare och miljögrupper att de plastsugrör som vi sätter på våra dryckesförpackningar har en funktion, och ur ett miljöperspektiv är dess påverkan betydligt lägre än de flesta alternativ för dryckesförpackningar.”

Tetra Pak försvarar samtidigt den lite motstridiga kommunikation kring en satsning på sugrör av papper som gjordes i slutet av april i år med att den var ett svar på ”den växande vågen av negativ opinion i samhället mot plastsugrör och politikernas ambition att minska dess användning”, skriver Financial Times.

En taleskvinna på Tetra Pak som Financial Times kontaktat nekar till att det skulle finnas ett motstridigt budskap från bolaget till marknaden. Enligt henne delar Tetra Pak oron för plastavfall och jobbar för fullt med att utveckla sugrör av papper, även om bolagets sugrör bara står för en marginell del av den totala marknaden för sugrör i världen. Men medan det nya sugröret i papper ska vara färdigutvecklat i slutet av innevarande år, kommer det enligt taleskvinnan att ta tid innan bolaget kommer att kunna göra produktionen storskalig och kommersiellt tillgänglig.

I brevet från Charles Brand framgår också att det finns stora utmaningar med att få papperssugrör att fungera på Tetra Paks kartonger. De måste vara tillräckligt kraftiga för att kunna sättas på utsidan av förpackningen och stå emot stora påfrestningar i distributionen. Han nämnde också att Tetra Pak även behöver ett omslag av annat material än plast för att sugröret inte ska bli smutsigt.

Under tiden kommer Tetra Pak att påskynda försöken att få kunderna att stoppa tillbaka sugröret i förpackningen när den är tom så att de kan samlas in och återvinnas.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST