Fotograf: Trondheim Developer Conference

Framtidsspanaren som hellre pratar om tajts än framtid

PODD. Artificiell intelligens, robotar, digitalisering och hotande klimatkatastrofer. Det vimlar av trendspanare och förståsigpåare som har åsikter om framtiden. Men futuristen och innovatören Gustaf Josefsson Tadaa pratar hellre om varför vi alla i framtiden kommer bära tajts.

”Det är så inne nu att prata om framtiden, men samtidigt känns det lite år 2012 att göra det”, säger Gustaf Josefsson Tadaa.

Han är en av Sveriges mest anlitade tänkare och föreläsare inom framtid, digitalisering och internet och pratar flitigt inför stora företag och organisationer, både i Sverige och globalt. Som entreprenör och företagsbyggare har han arbetat inom både event, teater, politik och internet. Hans passion för organisationsbyggande har också lett honom till Burning Man, en rörelse som han arbetat med globalt och varit med och byggt upp i Sverige.

Gustaf Josefsson Tadaa drivs av en tro att kapabla människor kan ges förtroende att skapa på eget initiativ – och att vi idag lever i ett samhälle där vi är mer kapabla än någonsin. Och han pratar hellre om att framtiden blir vad vi gör den till.

”Om framtiden är positiv eller negativ går aldrig att bevisa genom någon form av data. Hur du väljer att se på framtiden beror endast på dig och dina utgångspunkter,” säger han.

”Den avgörande frågan i sammanhanget är istället: vad har du för rutiner och hur tar du hand om dig själv för att stanna i ett hoppfullt humör?”

För Gustaf Josefsson Tadaa handlar framtiden enbart om personlig utveckling. Och det spelar inte så stor roll vad du faktiskt gör. Åk på tantra-kurs eller starta ditt eget bolag – poängen är att du vågar utmana dig själv för att utvecklas.

”Själv har jag till exempel en tendens att lova någonting som egentligen är lite för jobbigt att uppnå.”

Som att boka Södra Teatern i Stockholm två kvällar i rad i slutet av maj för att ge en föreställning – om just framtiden.

Men handlar inte framtiden alls om AI, robotar eller miljöutmaningar?

”Jo, men det är den enkla biten, det är bara att läsa på. Och robotarna kan vi styra genom att prata med dem, men det som kommer förändras är vår relation och kommunikation med andra människor.”

Lyssna till hela samtalet mellan Ulf Skarin och Gustaf Josefsson Tadaa i lunchpodden ”Min bästa idé” så får du lära dig allt om hur du skapar din egen framtid. Svaret på frågan om varför vi alla i framtiden kommer att bära tajts kommer i föreställningen på Södra Teatern.

Följ Ulf Skarins dagliga luncher på Instagram med personerna vars idéer bygger det nya näringslivet.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.